|

Film Danisa Tanovića dobio priznanje Ekumenskog žirija u Berlinu

Film Danisa Tanovića dobio priznanje Ekumenskog žirija u Berlinu
2
Klix.ba
16.2.2013. u 17:26
23
komentara
2

dijeljenja
Film Danisa Tanovića dobio priznanje Ekumenskog žirija u Berlinu Senada Alimanović, Danis Tanović i Nazif Mujkić u Berlinu (Foto: Arhiv/AFP)
Priznanje Ekumenskog žirija 63. Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu dodijeljeno je filmu "Epizoda u životu berača željeza" reditelja Danisa Tanovića, saopćeno je na zvaničnoj web stranici Sarajevo Film Festivala.
Film "Epizoda u životu berača željeza" baziran je na istinitom događaju i govori o otuđenju i diskriminaciji u savremenom bosanskohercegovačkom društvu.

Radnja filma prati Nazifa koji izdržava svoju porodicu skupljajući staro gvožđe. Nakon što je njegovoj supruzi Senadi uskraćen prijeko potreban tretman za spontani pobačaj, Nazif će uraditi sve što je u njegovoj moći da joj spasi život - očajnički skupljajući još otpadnog metala, tražeći pomoć od nevladinih i državnih institucija. Narednih deset dana Nazif i Senada će u potpunosti iskusiti okrutnost savremenog društva.

Uloge u filmu ostvarili su Nazif Mujić, Senada Alimanović, Sandra Mujić i Šemsa Mujić. Producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Čedomir Kolar, a pored scenariste i reditelja Danisa Tanovića ekipu filma čine još i direktor fotografije Erol Zubčević, montažer Timur Makarević, dizajner zvuka Samir Fočo, te izvršni producenti Adis Đapo i Adnan Beširović.

Film "Epizoda u životu berača željeza" nastao je u produkciji SCCA/pro.ba u koprodukciji sa A.S.A.P Films iz Pariza i Vertigo/Emotionfilm iz Ljubljane. Film je većinski finansirala Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Ζvanične nagrade 63. Internacionalnog festivala u Berlinu biće dodijeljene večeras.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...