18. decembra u Kosači
0

Film "Bosanski lonac" otvara ovogodišnji Mostar film festival, besplatan ulaz na sve projekcije

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Mostar film festival će se u najvećem gradu na Neretvi održati u periodu od 18. do 21. decembra i donijeti u Mostar sjajna filmska ostvarenja, a na crvenom tepihu okupiti regionalne filmske zvijezde i zaljubljenike u sedmu umjetnost.

Svečano otvorenje 17. izdanja ovoga festivala bit će održano u ponedjeljak, 18. decembra u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru u 20 sati.

Nakon toga, uslijedit će projekcija filma redatelja Pave Marinkovića "Bosanski lonac".

Radnja filma prati Faruka Šegu, neuspješnog bosanskog pisca kojem prijeti deportacija iz Austrije ako ne dokaže da je pridonio austrijskom kulturnom životu. Posljednja mu je prilika kazališna grupa koja može postaviti na scenu njegovu mladenačku dramu. Farukov nevoljki povratak u kazalište natjerat će ga da shvati što je uistinu važno u životu.

Na festivalu će kroz natjecateljski dio programa biti prikazano ukupno šest filmova, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Mostar film festival održava se u organizaciji Kazališno-filmske udruge Oktavijan u periodu od 18. do 21. decembra, kada će stručni žiri najboljim glumačkim ostvarenjima dodijeliti tradicionalnu nagradu "Stablo ljubavi" uz prigodnu svečanost prije spuštanja zavjesa na 17. Izdanje manifestacije sedme umjetnosti u Mostaru.