Kultura
0

Filip Andronik: "Šeret" je najveća potraga za stand-up talentima u BiH

Razgovarao: Adnan Učambarlić
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Magacin Kabare organizira takmičenje stand-up komičara amatera iz čitave BiH. Takmičenje počinje 18. oktobra, a prijave su još uvijek u toku. O samom takmičenju i stand-up komediji u BiH razgovarali smo sa proslavljenim stand-up komičarom i članom Magacin Kabarea, Filipom Andronikom.

Kako je došlo do organizacije stand-up takmičenja i kakav je koncept?

Od početka godine, sve više publike, a i izvođača, zanima se za stand-up komediju. Shodno popularnosti takmičenja stand-up komičara amatera, organizovanih u Sarajevu i Mostaru, Magacin Kabare pokreće "Šeret", najveću potragu za novim komičarima u Bosni i Hercegovini. Kroz niz eliminacijskih nastupa, komičari amateri će se boriti za glas publike, koja uz žiri odlučuje o pobjedniku. Tako ćemo na kraju takmičenja dobiti jednog punokrvnog stand-up komičara ili komičarku, kojem/kojoj se pruža mogućnost da ostvari karijeru kroz nastupe u organizaciji Magacin Kabarea.

Koliko učesnika se prijavilo i da li je bilo neke selekcije?

Takmičenje je otvoreno za sve koji svojim autorskim šalama (dakle, ne pričanjem viceva, jer to nije stand-up komedija) mogu nasmijati publiku. Poziv za učešće je i dalje otvoren, tako da se čitaoci mogu prijaviti putem e-maila otvorenimikrofonagacinkabare.com. Trenutno imamo više od 15 prijava i, kao organizatori, ne planiramo raditi selekciju. Selekciju će praviti publika, koja će svojim glasovima odlučiti ko od učesnika prolazi u idući krug.

Kada počinje i koliko dugo će trajati?

Prvi krug takmičenja počinje u idući petak, 18. oktobra u 21:00 sati, u caffe clubu Gogo. Takmičenje će se odvijati kroz četiri kruga, a finale je 20. decembra. Publika će imati priliku vidjeti možda prve nastupe budućih zvijezda bh. stand-up komedije, zato ih pozivamo da dođu i iskuse posve novi pristup humoru.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Ko su članovi žirija?

Važnu ulogu u odabiru pobjednika igra publika. Oni svojim glasovima odlučuju podjednako kao i žiri, koji čine Sanela Krsmanović, sjajna glumica iz postave Magacin Kabarea i moja malenkost, stand-up komičar iz iste trupe. U kasnijim krugovima takmičenja pridružit će nam se i drugi komičari iz Bosne i Hercegovine, ali o tome kada dođemo do toga.

Kakve su nagrade?

Glavna nagrada su nastupi u domovini i zemljama regije, koje će pobjedniku organizovati Magacin Kabare. Osim toga, generalni pokrovitelj nagrada, firma Macline, pobjednike nagrađuje nagradama u iznosu od preko 3.000 KM (bicikl, iPad, iPhone...).

Kolike veze ovo takmičenje ima sa večerima "Filip Andronik i gosti"?

"Šeret" daje priliku mladim i neafirmisanim stand up komičarima amaterima da dođu do publike i da njihova karijera počne. Program "Filip Andronik i gosti" u sklopu Magacin Kabarea ugošćava profesionalne stand-up komičare iz regije.

Kako si ti, kao strip crtač, došao do stand-upa?

Moj stand-up materijal s početka je bio više nalik prepričavanju šala koje sam htio ilustrovati u stripu. No, vremenom su mi se direktni kontakt sa publikom i njhova reakcija na šale svidjeli te je materijal "mutirao" u šale smišljene za izvođenje uživo. To je nešto što se sa medijem stripa ne može izvesti.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Tvoji dalji planovi u stand-up komediji?

Dan prije "Šereta", dakle 17. oktobra, u Late Nite programu Magacin Kabarea bit će održana premijera mog novog cjelovečernjeg nastupa naslovljenog "Striper". Na toj predstavi radim već nekoliko mjeseci i ona je veći, bolji, a nadam se i smješniji, nastavak moje prve predstave "'Ebemu život". Publiku će radovati da znaju da se priča o seksu (sex svakoga raduje, u svakoj formi) i da je sav materijal istinit. Osim izmišljenih dijelova.

Šta je neprofitabilnije zanimanje, stand-up ili strip autor?

Strip definitivno. Strip je najneprofitabilnije zanimanje u historiji neprofitnih zanimanja. Neprofitan je skoro kao i rad u prosvjeti. Za stand-up, tu i tamo, ljudi još i plate ulaznicu.