BKC
22

"Filigran fest" predstavlja tradicionalne instrumente, zanate i narodnu nošnju

FENA
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Trodnevna međunarodna manifestacija "Filigran fest" otvorena je danas u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, a cilj joj je jačanje i njegovanje dugogodišnje interkulturalne saradnje između Republike Turske i Bosne i Hercegovine kroz razmjenu etno ponuda obje zemlje.

Organizirali su je Yunus Emre Institut i Javna ustanova "Centar za kulturu Kantona Sarajevo".

U okviru "Filigran festa" posjetioci će imati priliku posjetiti izložbu tradicionalnih narodnih nošnji i nakita, prezentaciju zanata i tradicionalnih turskih muzičkih instrumenata.

Na samom završetku manifestacije moći će uživati u koncertu turske tradicionalne muzike i bosanskohercegovačkog folklora.

Direktor Yunus Emre Instituta Mehmet Akif Yaman kazao je na otvaranju da Festival ima za cilj objedinjenje zajedničkih tradicionalnih rukotvorina i instrumenata BiH i Republike Turske, što je organizirano na prijedlog Bosanskog kulturnog centra.

Napomenuo je da ove godine prvi put organiziraju ovaj festival te izrazio nadu da će on preći u tradiciju.

"U okviru programa imamo goste iz Republike Turske. To su naši profesori ebrua i profesorica tezhiba koja će održati radionicu. Također imamo umjetnike, zanatlije iz BiH koji će održati svoje radionice", naveo je Yaman.

Najavio je da će tokom "Filigran festa" biti održane prezentacije tradicionalnih turskih instrumenata kao što su ud, nay, rebab i klasična kemenča (kemençe).

Koordinatorica projekta na festivalu Adnana Emirhafizović je kazala da će posjetioci imati priliku vidjeti izložbu tradicionalnih narodnih nošnji i nakita Bosne i Hercegovine kao i turskih umjetnosti ebru i tezhib.

Također će moći vidjeti neke od bosanskohercegovačkih zanata - kazandžijski, izrada nakita od poludragog kamena, potom neke od turskih zanata, tezhib, umjetnost ebru, zatim rad na svili, mozaik od papirnih salveta...

"Bit će organiziran i dvodnevni seminar o tradicionalnim muzičkim instrumentima nay, rebab, ud i klasična violina, koji će držati turski muzičari profesionalci za naše studente, prvenstveno muzičkih akademija Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ali i za ostale zainteresirane", najavila je Emirhafizović.

Napomenula je da je ulaz na "Filigran fest" slobodan za sve zainteresirane građane.