Fikret Ibričić nas vratio vijek unazad

S
Piše: D. Brkić/Sarajevo-x.com
21.11.2011. u 21:30
0
23
Fikret Ibričić nas vratio vijek unazad
0
1/5 Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
2/5 Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
3/5 Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
4/5 Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
5/5 Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Fikret Ibričić, tuzlanski slikar, u Međunarodnoj galeriji portreta priredio je svoju osmu samostalnu izložbu pod nazivom Stara Bosna. Riječ je o djelima egzotičnih prizora iz BiH, kojih više nema, a koja su rađena ujednačenom tehnikom ulja na platnu.
Ibričić je iskoristio sažetak starih razglednica iz BiH. Motive u peirodu od 1880. do 1950. godine protekle tri godine prenosio je na platno, a prema ocjeni svih prisutnih u svojoj nakani da nas vrati 100 godina unazad je u potpunosti uspio.

“Dvije stvari su me inspirisale da u rodnom gradu priredim ovakvu izložbu. Najprije sam prisustvovao izložbi u Beogradu slikara Paje Jovanovića, a onda sam dobio sažetak razglednica bh. prizora. Upravo 90 posto mojih slika je nastalo na osnovu tog sažetka. Mogu reći da je iza mene trogodišnji rad, ali sam uspio u svom naumu”, kaže slikar Fikret Ibričić.

Fikret Ibričić rođen je u Tuzli 1942. godine, a slikarstvom se bavi od 1961. godine. Dosad je imao sedam samostalnih i tridesetak kolektivnih izložbi. Živi i radi u Tuzli.


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: