Kultura
0

Festivalu "Pravo ljudski" nagrada Fondacije Farah Tahirbegović

FENA
Farah Tahirbegović
Farah Tahirbegović
Upravni odbor Fondacije Farah Tahirbegović, na prijedlog selektorice za 2011. Mirjane Evtov i drugih članova Fondacije, odlučio je da nagradu za 2011. godinu dodijeli mladim osnivačima i volonterima Filmskog festivala "Pravo ljudski" koji se održava već pet godina.

Cilj festivala, ali drugih oblika javnog djelovanja ovog udruženja, je da putem filmske i drugih umjetnosti, kao i neformalnih metoda obrazovanja, učesnici i posjetioci ojačaju svijest o ljudskim pravima i sami nastave promovirati ljudska prava i sve njihove pojavne oblike u kulturi i društvu BiH.

Kako je najavljeno iz Fondacije, nagrada će biti dodijeljena u utorak, 5. aprila u Multimedijalnom centru Mak u Sarajevu, kada će Mirjana Evtov predati nagradu predstavnicima Festivala "Pravo ljudski".

Dosadašnji dobitnici nagrade od 2006. do danas bili su Lamija Begagić iz Zenice, spisateljica i urednica dječjih časopisa Palčić i Kolibri, zatim Damir Avdić iz Tuzle, underground muzičar i romanopisac, Enes Škrgo iz Travnika, dramatičar, kustos muzeja Rodne kuće Ive Andrića, te Hana Stojić, prevoditeljica s njemačkog jezika i koordinatorica književne mreže za Istočnu Evropu Traduki, kao i organizatorica odlaska naših pisca na Sajam knjiga u Leipzigu.