Kultura
0

Festivali formiraju “Orkestar bez granica”

FENA
Na poziv 42. festivala Bemus direktor Međunarodnog festivala Sarajevo “Sarajevska zima” Ibrahim Spahić učestvovao je u stvaranju projekta “Orkestar bez granica”, koji će pored beogradskog Bemusa okupiti Festival Ljubljanu, Makedonsku filharmoniju, Festival Nomus iz Novog Sada, Muzički bijenale Zagreb, Muzički centar Podgorica, Muzičku akademiju i filhamoniju iz Prištine, Festival Sarajevo “Sarajevska zima” i Evropsku asocijaciju festivala.

Predviđeno je da “Orkestar bez granica” bude sastavljen od najboljih muzičara iz regije i da u 2011. realizira 2. simfoniju Gustava Mahlera, čime će biti obilježena 100. godišnjica njegove smrti.

Koncerti će biti održani u Ohridu, Prištini, Dubrovniku, Budvi, Podgorici, Ljubljani, Sarajevu, Zagrebu, Novom Sadu i Beogradu, a zatim u Parizu, Briselu i Berlinu.

U drugoj sezoni, 2012. godine, “Orkestar bez granica” izvest će djela Igora Stravinskog, a krenut će iz Sarajeva.

Selekcija umjetnika bit će obavljena u martu.

Predstavnici festivala bili su gosti Bemusa na koncertu Njujorške filharmonije kojom je dirigirao Alan Gilbert. Izvedena su djela Debisija, Sibeliusa i Brahmsa, a solist na violini bio je Leonidas Kavakos.

Direktor Festivala “Sarajevska zima” Ibrahim Spahić pozvao je Njujoršku filharmoniju da 2014. godine učestvuje na festivalu PAFF (Peace Art Freedom Festival), na kojem će festival “Sarajevska zima” obilježiti 100. godišnjicu početka Prvog svjetskog rata.

Izvršnom direktoru Njujorške filharmonije Zarinu Mehti Spahić je uručio knjigu dr. Envera Imamovića “Kako je spašavana Hagada” na engleskom jeziku, podsjetivši ga da je njegov brat Zubin Mehta iz opsjednutog Sarajeva uputio najsnažniju poruku mira, saopćeno je iz Presa Festivala “Sarajevska zima”.