{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Festival ženske angažirane umjetnosti "PitchWise 2007"

F
28.8.2007. u 14:49
0
0
Festival ženske angažirane umjetnosti "PitchWise 2007"
0
Festival ženske angažirane umjetnosti "PitchWise 2007"
CURE
Fondacija "CURE" predstavila je danas program festivala ženske angažirane umjetnosti "PitchWise 2007.", koji će biti održan od 6. do 11. septembra u Historijskom muzeju BiH. Ovogodišnji festival okupit će afirmirane i neafirmirane umjetnice, a uključit će akademski program, program izložbi i performansa, filmski te program koncerata.
"PitchWise" će u Sarajevo dovesti Fridu Kahlo iz legendardnih Guerrilla Girls, feminističke grupe umjetnica koje se protiv diskriminacije bore činjenicama, humorom i lažnim krznom još od 1985. godine.

Guerrilla Girls začetnice su jedinstvene kombinacije sadržaja, teksta i britkih grafika koje predstavljaju feministička stajališta na otkačen i humorističan način. Namjera je da se komičnim zaokretom privuče što više audijencije koja se inicijalno ne slaže sa pogledima GGs-a te da o njima preciznije promisli.

Film koji posebno preporučuju za pogledati iz Fondacije "CURE" je "Čelični anđeli" (9. septembra u BKC-u) njemačke režiserke Katje von Garnier. S tom umjetnicom publika će imati prilike razgovarati o ovom inspirativnom i važnom filmu što kazuje priču o briljantnim ženama koje snagom volje mijenjaju budućnost Amerike.

U filmu, između ostalih, glume Hillary Swank, Angelica Huston i Julia Ormond, a muziku su radile Lauren Hill i Sarah Mc Lachlan.

Program "PitchWisea" ponudit će ove godine i brojne izložbe bh. umjetnica i umjetnika na više lokacija. Značajna će biti multimedijalna izložba kojom će biti i otvoren Program izložbi u Historijskom muzeju BiH.

Radove će izložiti Miljana Babić, Sandra Dukić, Anna Ehrlemark/Komikaze, Boris Glamočanin, The Guerilla Girls, Jelena Jelača, Katja Kobalt i Tina Smreker/WarMarkt, Emina Kujundžić, Aprilija Luzar, Jelena Miletić, Ema Nikolić, Armina Pilav te Maja Veselinović.

Tu je i niz radionica, uličnih akcija i koncertnih nastupa. Ulaz na "PitchWise" događaje je besplatan, dok će se koncerti plaćati od 5 do 7 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: