{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Festival umjetnosti u podijeljenim gradovima

F
9.4.2010. u 11:04
0
0
Festival umjetnosti u podijeljenim gradovima
0
Festival umjetnosti u podijeljenim gradovima
Festival umjetnosti u podijeljenim gradovima, koji će se održati od 14. do 17. aprila u Mostaru, završna je aktivnost koju umjetnička produkcija Abart realizira u sklopu projekta Umjetnost u podijeljenim gradovima.
Festival je koncipiran kao četverodnevni multidisciplinarni susret umjetnika, kustosa, arhitekata, historičara umjetnosti i sociologa iz Bejruta, Belfasta, Berlina, Kosovske Mitrovice i Mostara, koji će s različlitih polazišta problematizirati tematiku podijeljenog grada, s posebnim akcentom na analizi ne/mogućnosti razvijanja i implementiranja umjetničkih strategija unutar gradskog tkiva.

Festival umjetnosti u podijeljenim gradovima zamišljen je u formi kolaža sačinjenog od predavanja, diskusija, umjetničkih izložbi, performansa i intervencija u javnom prostoru.

U sklopu festivalskog programa posjetitelji će imati priliku poslušati predavanja: Stati, šetati, poletjeti Huseina Oručevića (OKC Abrašević Mostar), Re(AD)dressing Mostar Giulie Carabelli (Queens University Belfast), te Umjetničke strategije u javnom prostoru Anje Bogojević (Abart Mostar) uz prezentaciju projekta Bunkerisanje Drugoga Mele Žuljević (Abart Mostar).

Drugi segmenat festivalskog programa sastojat će se od samostalnih i grupnih umjetničkih izložbi: Izložba mladih bosanskohercegovačkih arhitekata i dizajnera, kao i izložba mostarske umjetnice Đenite Kuštrić pod nazivom "(N)i"; a produkcija Abart kroz umjetničku akciju i prostornu intervenciju Lažne priče iz historije Mostara ukazat će na niz markiranih lokacija u gradu.

Partneri projekta svoj rad će prezentirati kroz niz različitih aktivnosti: Centar za razvoj zajednica iz Kosovske Mitrovice predstaviti će se projekcijom dokumentarnog filma i izložbom fotografija Šta je kultura? Šta je arhitektura? autorica Tanje Vujišić, Ivane Miličević i Danice Milenković, umjetnice iz Berlina Sonya Schonberger i Antje Engelmann prikazat će video radove Wo sind die Popcorn i Haidemuhl, the empty village, dok će umjetnik iz Bejruta Rani al Rajji izvesti performans u javnom prostoru.

Cilj cjelokupnog projekta, kao i Festivala Umjetnosti u podijeljenim gradovima, potaknuti na dijalog i kroz različite vidove performativnih činova, umjetničkih akcija i reakcija pokušati oživjeti i kreirati jedan novi prostor pogodan za upisivanje jedne nove historije i formiranje jednog novog socio-kulturnog i umjetničkog nukleusa.

Umjetnost u podijeljenim gradovima može se na kraju tumačiti kao opetovani poziv na građansku i etičku odgovornost na nesigurnom terenu na kojem se presijecaju silnice globalizacije i post-socijalističke tranzicije, kao korak koji u istovremenom pogledu unutrag i unaprijed pokušava ukazati na prepoznavanje osnovnih parametara za orijentaciju u našoj specifičnoj tranzicijskoj "stvarnosti", stoji u saopćenju iz umjetničke produkcije Abart.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: