Od 7. do 9. jula
104

Festival ulične umjetnosti u Sarajevu: Projekt napravljen zahvaljujući velikom entuzijazmu

Piše: El. B.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nastupom Gudačkog kvarteta MAS u petak, 7. jula, u 17 sati u glavnom gradu BiH počet će treći Festival ulične umjetnosti (FUU). Direktor festivala Aleš Kurt je izrazio zadovoljstvo zbog ovog festivala koji je, ističe, prevazišao njegova očekivanja.

"Da mi je neko prije tri godine rekao da će ovo biti moguće, rekao bih mu da neće, jer je ovaj projekt napravljen zahvaljujući velikom entuzijazmu. Ove godine festival je prevazišao naša očekivanja", rekao je Kurt.

Dodao je kako je prvobitna ideja Festivala ulične umjetnosti bila uspostavljanje kontakta s građanima te da je naročito sretan jer su ove godine uspjeli to realizirati.

"Predstavnik stanara zgrade Papagajka javio se i predložio da dio festivala realizujemo tamo. To je jedna od najljepših priča jer smo od početka htjeli da dođe jedna ulica ili zgrada i kaže 'napravite festival kod nas'", rekao je Kurt.

Naglasio je da, ipak, bez finansijske pomoći Fondacije za scenske, likovne i muzičke umjetnosti i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo realizacija ovog festivala ne bi bila moguća.

"Uz sav entuzijazam koji imate, kad-tad morate imati neka sredstva da biste počeli ovakvu priču", rekao je.

Ljubomir Todorović, jedan od učesnika ovog festivala, sutra će na zgradi Papagajke početi rad na muralu koji će biti visok devet, a širom pet metara.

"Kroz uličnu umjetnost provlačim jednu notu kojom pokušavam karikirati naš balkanski primitivizam i na taj način dajem kritički osvrt na sva dešavanja. Ovaj mural će, kao i prethodni, odraziti tu notu mog rada", rekao je Todorović.

U sklopu Festivala ulične umjetnosti Novosađanka Mirjana Đan, koja je prije dvije godine diplomirala glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, čitat će poeziju na dvije sarajevske lokacije.

"Velika mi je čast što učestvujem na ovom festivalu, jer ovo je grad koji volim i u kojem sam željela ostati. Prije nekoliko sedmica čitala sam o naplaćivanju kazni uličnim muzičarima i to me rastužilo, jer sam imala priliku da upoznam građane Sarajeva koji veoma cijene umjetnost i zaista bi bilo šteta uskratiti to nekom zakonskom uredbom. Ovaj festival promoviše uličnu umjetnost, pokušava doći do publike na drugi način i omogućiti umjetnost svima", rekla je Đan.

Treće izdanje Festivala ulične umjetnosti završit će 9. jula u Papagajci koncertom Jazz ansambla Muzičke akademije predvođenim Sinanom Alimanovicem koji počinje u 21:30 sati.

"Ovaj festival mnogo znači Sarajevu jer mu, na neki način, ponovo vraća sjaj koji je imao prije rata. Predajem već osam godina i sa studentima, koji su prvenstveno dobri ljudi, napravio sam interesantnu stvar, ovo nije veliki orkestar već više malih koji su lideri Jazz ansambla", rekao je Alimanovići ne krijući da jedva čeka 9. juli.