U gradiću Parkes
0

Festival u čast legendarnog Elvisa Presleya u Australiji obilježio trideset godina postojanja

L. R.
Festival u čast Elvisa Presleya okupi više fanova, nego što ima stanovnika
(Foto: EPA-EFE)
Austalijski gradić Parkes obilježio je trideset godina kao domaćin gala festivala posvećen kralju rock ‘n’ rolla, Elvisu Presley.
Stotine imitatora Elvisa Presleya prodefiliralo je danas glavnom ulicom u Parkesu obilježivši trideset godina ovog festivala, koji je postao jedan od najvećih festivala u zemlji.

“Fantastično je”, rekao je Bob Steele, koji je sa suprugom Anne osnovao festival nakon večere na kojoj su gosti pjevali Elvisove pjesme dugo u noć.

Dok je Parkes sada poznat kao Elvisova prijestolnica Australije, Steele je rekao da su neki mještani u početku bili skeptični prema događaju. Naime, bilo im je nejasno zašto bi oni odavali počast Amerikancu, a danas su mnogi sretni zbog održavanja festivala.

Uz nastupe u čast Elvisu, moguće je vidjeti i izložbe Elvisovih umjetnina i fotografija, te lekcije njegovog slavnog plesa i trivijalnih večeri. Nedaleko od Sydneya, ovaj festival održava se svake godine početkom januara, koji okupi oko 24.000 fanova u Parkesu, u kojem inače živi oko 14.000 stanovnika.