Kultura
79

Festival "Spiritus Progenitum" u Historijskom muzeju BiH

FENA
Historijski muzej BiH
Historijski muzej BiH
Prvi humanitarni festival balkanske umjetnosti "Spiritus Progenitum" bit će otvoren u ponedeljak, 25. novembra, u Historijskom muzeju BiH, a publici će do 7. decembra ponuditi niz zanimljivih sadržaja.

Festival će ovdašnjoj publici donijeti izložbe, predstavljanje knjiga, poetske večeri te humanitarne programe, a cilj mu je okupiti kreativce s područja Balkana kako bi predstavili svoj rad, ideje i osjećaje prema Balkanu kao domovini.

Organiziraju ga neformalno umjetničko udruženje "Val", uz podršku NVO Otvorena mreža i Historijskog muzeja BiH.

Predsjednica Udruženja "Val" AnaDominik Rodić istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da će se na Festivalu predstaviti znatan broj talenata s područja Balkana, te da je namjera prevazilaženje etničke podijeljenosti, uz prenošenje poruke svijetu grupe kreativnih ljudi.

Najavila je da će Festival biti otvoren grupnom izložbom likovnih djela akademskog slikara Jasmina Pehlivanovića, likovnog umjetnika Rade Babića i ilustratorice AneDominik Rodić pod nazivom "Balkanski duh".

  • Radovi su posvećeni ljepotama Balkana. U okviru izložbe će biti predstavljene i knjige "Konvoj za Sarajevo" i "Južno od Pekosa" autora Nevena Kazazovića. Počasni gost će biti zagrebački slikar Tomislav Dobrijević koji će i otvoriti Festival - kazala je ona.

"Zar je ovo čovjek?" naziv je retrospektivne izložbe ratnih crteža i slika akademskog slikara Jasmina Pehlivanovića koja će biti otvorena 1. decembra. Ujedno će na otvaranju izložbe biti predstavljen drugi nastavak knjige "Oštrica vulkanskog stakla" AneDominik Rodić.

Ona je navela da će jedan od humanitarnih programa biti prodaja dragog i poludragog kamenja čime će biti podržan rad fonda Otvorena mreža i pomognuto liječenje novinara Darke Došle.

Autor Neven Kazazović najavio je da će predstaviti oba nastavka knjige "Oštrica vulkanskog stakla" AneDominik Rodić, ocijenivši da je riječ o romanu koji na neobičan i eksplicitan način tumači našu sadašnjicu.

  • Uhvatio me je strah od toga kako mladi vide današnji svijet. Ova knjiga je alegorija na našu situaciju, te predstavlja vrlo hrabar i neobičan pokušaj autorice - istaknuo je on.

U okviru izložbe "Balkanski duh" bit će održana i poetska večer Dragana Mučibabića, Dejana Tešića, Vedine Hodžić i Bajre Perve.