Kultura
0

Festival "Sarajevska zima": Prijavljeno više od hiljadu umjetnika iz cijelog svijeta

FENA
Do 30. septembra za učešće na 24. festivalu Sarajevo "Sarajevska zima" prijavljeno je 186 projekata i 1.047 umjetnika iz 43 zemlje svijeta. Nakon selekcije, očekuje se da će na Festivalu, čija je tema ovaj put "Barikade bez granica - '68. Novi (vrli) svijet", učestvovati više od 700 umjetnika s više od 100 projekata iz različitih umjetnosti.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić ocijenio je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da tema novog festivalskog izdanja otvara pitanja dijaloga između različitih generacija koje su sudjelovale, svaka na svoj način, u stvaranju novog svijeta rušeći barikade između njihovih snova, ciljeva i svijeta koji ih okružuje.

Svaka generacija suočava se s iskustvom da su ispred i iza njih barikade bez granica. Odnos generacija iz druge polovine 20. stoljeća od vremena studentskih nemira 1968. do danas istraživat će se na Festivalu.

Urbanom komunikacijom sa savremenim problemima umjetnika, publike i historičara tragat će se za ključnom tačkom njihova susretanja, kazao je Spahić.

On je najavio i zanimljiv performans otvaranja Festivala, koji će se održavati na potezu od Željezničke stanice do univerzitetskog Kampusa i simbolizirat će događaje iz studentskih demonstracija '68.

Od bogatog programa koji očekuje festivalsku publiku, Spahić je izdvojio zanimljive izložbe, teatarska gostovanja, filmski program te značajne skupove.

Tako su najavljene izložbe Bojana Šarčevića i Damira Nikšića, izložba grafita Đorđa Latinovića koji će biti postavljeni po cijelom gradu, gostovanje teatara iz Jerusalema, Rumunije i Belgije, a nastupit će i članovi Istanbulskog baleta te Kairske opere.

Novo izdanje "Sarajevske zime" donijet će i prvi Festival ekološkog filma, sedmicu savremenog japanskog filma te brojne muzičke programe koji će ovaj put biti obojeni zvukovima harfe, oboe i violine.

Tu su i skupovi posvećeni interkulturalnom i interreligijskom dijalogu te okrugli sto "Barikade bez granica" o refleksijama događaja iz 1968. godine u BiH, Evropi i svijetu.

Festival "Sarajevska zima" bit će održan od 7. februara do 21. marta iduće godine.