12. po redu
0

Festival prijateljstva - Goražde 2009.

FENA
Peta noć 12. internacionalnog "Festivala prijateljstva - Goražde 2009." protekla je u znaku tradicionalne, ali i duhovne muzike.

Oduševljenje brojnih posjetilaca na platou ispred Gradske dvorane najprije je izazvao zajednički nastup žena Goražda okupljenih u Sekciji za očuvanje bošnjačke tradicije Ansambla narodnih igara i pjesama Centra za kulturu i francuske grupe "Les Zazous" iz Bretanje s kojom je saradnja uspostavljena još 2005. godine.

Na ovaj način smisao Festivala, a to je spoj različitih kultura i tradicija, još jednom je došao do punog izražaja. Posjetiocima je sinoć prikazan dio programa koji je nedavno predstavljen i u Francuskoj gdje su gostovale žene Goražda na poziv spomenute grupe i tamošnjoj publici ponudile šarolik repertoar te na pravi način predstavile bosansku tradiciju i običaje.

Uz muzičku pratnju prijatelja iz Francuske, Goraždanke su sinoć otpjevale niz bosanskih sevdalinki, ali i pjesmu na francuskom jeziku što je propraćeno burnim aplauzima.

Pred brojnom publikom u nastavku večeri, drugi put na Festivalu prijateljstva predstavio se i muški vokalni ansambl “Basset” koji uspješno njeguje stilizirane narodne pjesme s Balkana s posebnim akcentom na sevdalinke. Publika je istinski uživala u njihovom nastupu i specifičnoj izvedbi poznatih kompozicija.

Svoje mjesto na Festivalu prijateljstva tradicionalno imaju i ljubitelji duhovne muzike a koncert za njihovu dušu sinoć je priredio Ansambl “Dah ljubavi” koji je posjetiocima Festivala poklonio autorske ali i već popularne ilahije i kaside te jedan broj sevdalinki.

Centralna pozornica “Festivala prijateljstva” večeras će biti u znaku pop-rok muzike kada nastupaju bendovi “Predgrupa” iz BiH, VIS “Straight” iz Francuske dok će zvijezda večeri biti Emir Bukovica i King Size Company iz Španije.

U Domu mladih Centra za kulturu predviđena je promocija romana “Pjesme divljih ptica” autora Enesa Karića.