INTERBIFEP
10

Festival portreta u Tuzli, predstavljena djela 160 autora iz 43 zemlje

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Proglašenjem nagrađenih autora u šest kategorija večeras je u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli svečano otvoren 17. Internacionalni bijenalni festival portretnog stvaralaštva INTERBIFEP

Riječ je o jednoj od najvećih likovnih manifestacija u Bosni i Hercegovini, čiji značaj je prepoznat i u zemljama regije te Evrope. Ljubitelji umjetnosti do 2. novembra pod okriljem INTERBIFEP-a moći će pogledati selekciona 293 rada od 160 autora iz 43 zemlje.

"Ovaj festival sada se prati u cijelom svijetu i sigurno je jedan od najznačajnijih regionalnih festivala portretnog stvaralaštva", rekao je za Klix.ba Dženan Jusufović, direktor Centra za kulturu u Tuzli koji se i potpisuje kao organizator ove umjetničke manifestacije.

U okviru INTERBIFEP-a 18. oktobra će biti održana i konferencija na temu ilegalne trgovine umjetninama.

"Za nas je to izuzetno bitno jer je i Međunarodna galerija portreta u Tuzli oštećena, a i ovo je tema o kojoj mi svakodnevno govorimo. Udružili smo snage s drugim instititucijama, a predavači ove godine dolaze iz Engleske, Francuske i Italije. Na ovaj način se pravi jedan vid mreže u cilju suzbijanja ilegalne trgovine umjetninama", istakao je Jusufović.

Sedamnaesto izdanje festivala otvorio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koji je u razgovoru za Klix.ba rekao da je INTERBIFEP od izuzetnog značaja za grad soli, ali i Bosnu i Hercegovinu u cijelosti.

"Imamo jednu važnu manifestaciju kojom podsjećamo na likovnu i kulturnu tradiciju Tuzle, a zatim dajemo priliku našim sugrađanima da vide šta je to savremeno u grafici, portretu... Ne morate obići svaku galeriju u Evropi kako biste vidjeli djela, ali za to imate INTERBIFEP kroz koji možete vidjeti sve trendove u svijetu umjetnosti", rekao je Imamović.

Među 293 rada nalaze se i dva djela Irfana Brkovića, mladog umjetnika iz Tuzle.

"Predstavio sam se s dvije digitalne grafike koje sam proizveo ove godine. Riječ je o jednoj novoj tehnici s kojom eksperimentišem, a obuhvata video, print i crtanje. Ona nema nikakva pravila, proizilazi iz greške i tako je i prihvaćena", kaže Brković, kojem je velika čast izlagati na jedmom ovakvom prestižnom festivalu.

Profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Miran Šabić član je ovogodišnjeg žirija Internacionalnog bijenalnog festivala u Tuzli, a kako kaže, na svakom izdanju INTERBIFEP-a posebno je zanimljivo vidjeti umjetnički presjek koji donosi.

"Na ovakav nači možemo vidjeti šta se u svijetu trenutno dešava na temu portreta. Svaki put je to drugačije, a ove godine imamo nešto više realističnijih djela", istakao je Šabić.

Naveo je i da je ovaj festival prepoznat u Hrvatskoj, kao i da je u okviru jednog od izdanja osvojio nagradu.

"Putem toga je veliki broj mojih studenata čuo za INTERBIFEP te se redovno prijavljuju", dodao je Šabić, koji je mišljenja da je izuzetno teško orgaizirati jedan ovakav festival.

Kada je riječ o ovogodišnjim nagradama, diploma "Ismet Mujezinović" pripala je Irfanu Hozi, a Svetislavu Cvetkoviću priznanje za najbolju fotografiju.

Diploma "James Haim Pinto" otišla je u ruke Dragani Nuić, dok je nagrada za video pripala Marini Čolić. Otkupnu nagradu za crtež osvojio je Žigmantas Augustinas, a za grafiku Đorđe Ćorić.

Nagrada publike bit će dodijeljena 2. novembra ove godine.