"Pravo ljudski"
0

Festival počinje projekcijom seta dokumentarnih filmova

FENA
Projekcijom seta dokumentarnih filmova obrazovnog programa "Zumiraj prava" specijalno namijenjenih srednjoškolcima, danas će u Domu Oružanih snaga BiH početi prvi festivalski dan 3. filmskog festivala "Pravo ljudski".

Bit će predstavljeni filmovi "Bog izgleda kao ja" u režiji Osato Dixona iz SAD-a, "Ljudski zahtjev" u režiji Engena Schlegela i Christopha Willumeita iz Njemačke, te "Osnovci u BiH: Hoće li imati zajednička sjećanja...?" autorica Vanje Ibrahimbegović i Tatjane Ljubić iz ACIPS-a Sarajevo, navodi se u saopćenju Festivala.

Večernji program bit će otvoren u 17.00 sati filmom "Jerusalem: Priča sa istočne strane" reditelja Mohammeda Alatara, višegodišnjeg aktivista i borca za ljudska prava koji je 2002. godine nominiran za "Martin Luther King Jr." nagradu za humanistu godine.

U 18.00 sati uslijedit će projekcija višestruko nagrađivanog filma "Sari vojnikinje" redateljice Julie Bridgham iz SAD-a, koji je dobio nekoliko nagrada na značajnim festivalima - Human Rights Watch Film festival New York, Nestor Almendros Prize - Human Rights Watch Film festival London.

Ujedno će biti predstavljen i Festival kratkog filma u Stocu obraćanjem izvršnog direktora tog festivala Muamera Kodrića i umjetničkog direktora Ahmeda Burića, te projekcijom iranskog filma "Krov nad glavom".

U 21.00 sat bit će prikazan film "Tri puta razvedena" palestinske rediteljice Ibtisam Salh Mara'ana, koji je proglašen najboljim dokumentarnim filmom na Doc Aviv Film festivalu u Izraelu.