Neobično djelo
16

Festival MESS svečano počeo predstavom "Otvoreni za sve"

Piše: M. A.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Novo izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS, 58. po redu, večeras je u Narodnom pozorištu u Sarajevu otvorila predstava "Otvoreni za sve". Predstavu je režirala argentinska pozorišna umjetnica Constanza Macras.

Fantastičan spoj klasične teatarske igre i plesa trajao je nešto više od sat i po, a publika je mogla uživati u savršenom glumačkom performansu, odličnoj režiji i dramaturškom oblikovanju predstave, ali i u vanserijskoj scenografiji. Također, važno je istaknuti kako je režiserka Constanza Macras radila i na koreografiji za predstavu "Otvoreni za sve".

Mnogobrojna sarajevska publika, koja je do posljednjeg mjesta napunila Narodno pozorište, gromoglasnim ovacijama ispratila je glumačku postavu sa scene što je svakako odlična uvertira za naredne predstave u okviru MESS-a. Prije izlaska glumaca na scenu Narodnog pozorišta, njemačka glumica bosanskog porijekla Vernesa Berbo održala je prigodan uvodni govor koji se primarno fokusirao na probleme migranata, a samim tim indirektno i Roma kao naroda koji stalno mijenja mjesto stanovanja.

Kako je i objavljeno na zvaničnoj stranici MESS-a, predstava "Otvoreni za sve" scenskim jezikom nastoji progovoriti o problemima romskih zajednica u Evropi. Romi su mahom ugrožena etnička grupa u gotovo svim evropskim zemljama i target grupa su za sve socioekonomske nedaće. S druge strane, Romi su poznati i kao nomadski narod koji nije navikao na statičnost, ali ga je moderni način života prisilio na to.

Constanza Macras je svoje istraživačke turističke sesije fenomenalno iskoristila za režiranje i osmišljavanje predstave u kojoj je sarajevska publika večeras mogla uživati. Osim izvanredne glume, posjetioci Narodnog pozorišta noćas su mogli uživati i u besprijekornim scenskim pokretima. Važno je istaći i to da ova višejezična predstava nema hronološki slijed događaja, već prati životnu priču svakog od likova ponaosob.

Između ostalog, Internacionalni teatarski festival MESS otvorila je predstava "Otvoreni za sve" i zbog samog njenog naziva. Organizatori ovogodišnjeg festivala imenom ove fenomenalne dramske igre nastojali su poručiti publici da je teatar mjesto koje je otvoreno za sve bez obzira na naše međusobne razlike.

Sutra će se MESS nakratko preseliti u Narodno pozorište u Zenici, a tamošnja publika moći će uživati u rumunskoj predstavi "Rambuku".