Punopravno članstvo
0

Festival MESS postao član Evropske teatarske konvencije

FENA
Dino Mustafić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Dino Mustafić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Na Generalnoj skupštini Evropske teatarske konvencije (ETC) koja se održava u Novom Sadu od 20. do 23. oktobra, jednoglasnom odlukom Internacionalni teatarski festival MESS primljen je juče u punopravno članstvo ove panevropske teatarske mreže.

Tome su prethodile nominacija, te prezentacija na kojoj je o festivalu i njegovim uspjesima i tradiciji govorio Dino Mustafić, direktor Festivala.

“Za nas u Bosni i Hercegovini, naš teatar i Festival ovo je važan korak ka evropskim teatarskim standardima”, izjavio je direktor Mustafić povodom prijema u članstvo ETC-a , ističući da je Festival MESS jedina institucija iz naše zemlje koja je punopravna članica mreže koja broji 38 članova iz 23 evropske zemlje.

Evropska teatarska konvencija – ETC (The Evropean Theatre Convention) najvažnija je panevropska javna teatarska mreža osnovana 1988. sa namjerom da promovira savremene dramske tekstove, mobilnost umjetnika i da razvija umjetničku razmjenu širom Evrope.

ETC je zagovaračka mreža koja djeluje i na političkoj razini tradicionalno održavajući dobre odnose sa evropskim političkim institucijama. Pored toga, ETC je interkulturalna mreža teatarskih produkcija koja razvija medjunarodnu saradnju i projekte umjetničke mobilnosti sa fokusom na multijezičnost, umjetničko obrazovanje i evropske građane u teatru.

Također, ETC je profesionalna platforma za teatarske djelatnike koja ohrabruje interkulturalni dijalog, organizira susrete, ulaže u obrazovanje i prilike za savršavanje, te inicira istraživanja i izdavaštvo u oblasti prevodjenja.

Članice ETC-a dolaze iz slijedećih zemalja: Albanija, Bjelorusija, Belgija, Hrvatska, Kipar, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Izrael, Luksemburg, Italija, Litvanija, Crna Gora, Norveška, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Švicarska, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Češka Republika, te Festival MESS iz Bosne i Hercegovine.