Kultura
0

Festival MESS - "Gospođica Julija" drugačija od dosadašnjih

FENA
U sklopu 47. Internacionalnog teatarskog festivala MESS premijerno izvođenje će imati bosanskohercegovačka predstava "Gospođica Julija“.

Čuvenu dramu švedskog pisca Augusta Strindberga režira hrvatski reditelj Damir Zlatar Frey, a dramaturg predstave je Mani Gotovac. Za bosanskohercegovačku postavku "Gospođice Julije“, u kojoj glume Mona Muratović, Jasmin Mekić i Lana Stanišić, probe se rade već 15 dana.

Direktor MESS-a Dino Mustafić teatarskoj publici preporučuje ovu predstavu i podsjeća na Freyev specifičan pristup režiji: „Publika se sjeća kultne predstave „Noževi u kokoškama“ reditelja Damira Zlatara Freya, koji je poznat po svojoj režiji. On ispituje klasične dramske materijale u kontekstu fizičkog, odnosno tjelesnog teatra, scenske ekspresivnosti, radikalnih rediteljskih rješenja i intervencija na tekstu, što će biti slučaj i sa Julijom".

U predstavi će biti korištena muzika grupe Leibach. Premijera "Gospođice Julije“ je planirana za 30. oktobar u Slikarnici Narodnog pozorišta.

Publika će u periodu od 23. - 31. 10. 2007. imati priliku da vidi pozorišna ostvarenja iz 13 zemalja (Njemačka, Bugarska, Danska, Crna Gora, Hrvatska, Litvanija, Francuska, Srbija, Italija, BiH, Slovenija, Grčka i Austrija). Pored 20 predstava, Festival najavljuje i prateće sadržaje kao sto su umjetničke izložbe, koncerti i teatarske radionice, najavljeno je danas iz Pres-centra Festivala MESS.