{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Festival MESS će 29. septembra otvoriti argentinska predstava "Otvoreni za sve"

Klix.ba
5.9.2018. u 16:06
6
10
Festival MESS će 29. septembra otvoriti argentinska predstava "Otvoreni za sve"
6
"Festival MESS svojim konceptom i idejom je više od jednog velikog kulturnog i teatarskog događaja", istakao je direktor Nihad Kreševljaković najavljujući 58. izdanje festivala koji će biti održan od 29. septembra do 6 oktobra 2018. godine.
Danas je predstavljen i ovogodišnji vizuelni identitet festivala za koji je sada već tradicionalno zaslužna Agencija Fabrika, prošlogodišnji dobitnik nagrade Zlatni lovorov vijenac.

"U svojoj suštini Festival MESS je kontinuirana manifestacija multikulturalizma i internacionalizma, manifestacija kosmopolitizma i jedne posvećenosti da ovaj prostor predstavimo u njegovoj najvećoj širini, prelazeći preko svih granica, a približavajući se čovjeku, njegovom stvarnom potencijalu, njegovoj intelektualnoj širini i duhovnoj dubin", rekao je Kreševljaković te naglasio da će publika imati priliku pogledati 23 predstave iz 17 država i sa 4 kontinenta uz učešće 500 umjetnika i umjetnica.

Kako je najavljeno, u posebnom fokusu bit će MESS forumi gdje će se razgovarati o društvenim temama u kontekstu predstava koje će publika imati priliku gledati, a neka od pitanja kojima će se Festival baviti na sceni i van nje su diskriminacija, empatija, porodica, granica, etika, odgovornost i ljubav.

Kao inspiracija za vizuelni identitet 58. Festivala MESS uzet je Gian Lorenzo Bernini, talijanski umjetnik koji se smatra za jednog od najznačajnih skulptora 17 stoljeća i najznačajnijeg skulptora baroka.

"U današnjem svijetu, velikim dijelom zahvaljujući digitalizaciji svi su, pa tako i mi otvoreni za sve (i prema svima). Bez obzira na to nečije namjere kako dobre, mogu biti i skrivene, pogrešne, iskrivljene... Bernini je na alegoričan način prikazao spašenu dušu i prokletu dušu. Pitanje koje ovi posteri postavljaju je da li vanjština može biti pravi pokazatelj i onoga što se nalazi unutar čovjeka?", stoji u obrazloženju Agencije Fabrika.

Svojevrstan domaćin festivala MESS i ove godine će biti Narodno pozorište Sarajevo. V.d. direktor Izudin Bajrović naveo je da će ova institucija na raspolaganje staviti sve vlastite kapacitete kako bi publika mogla uživati u festivalskih sadržajima.

"Festival MESS se treba podržati u onom kvalitetu koji on zaslužuje i ima. Sada kada imamo predstave iz cijelog svijeta, drago nam je da možemo pratiti šta su to novi trendovi u teatrima sa svih kontinenata", kazao je Bajrović.

"SARTR je neki način prirodni partner MESS-a. Ta saradnja nije samo u segmentu festivala nego i u drugim segmentima. Veoma je bitno što imamo priliku pogledati drugačije predstave i MESS je lijep prozor u teatarska dešavanja u svijetu", naglasio je direktor Sarajevskog ratnog teatra, Aleš Kurt.

Podsjećamo, centralnom temom "Otvoreni za sve" predstojeći 58. Internacionalni teatarski festival MESS zvanično će u subotu 29. septembra u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoriti istoimena predstava argentinske rediteljice i koreografkinje Constanze Macras. MESS Box Office na adresi Maršala Tita 54/1, počet će sa radom u ponedjeljak, 17. septembra, te će raditi svaki dan u periodu od 10 do 19 sati. Ulaznice ja moguće rezervisati pozivom na broj telefona +387 62 138 795.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: