Vrijedne nagrade
15

Festival kulture "Slovo Gorčina" objavio konkurs za mlade pjesnike i pjesnikinje

Klix.ba
Stolački Festival kulture "Slovo Gorčina" raspisao je konkurs za najbolju prvu neobjavljenu knjigu poezije na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili sprskom jeziku, autora starosti do 35 godina.

Prva nagrada iznosi 500 eura (uz statuetu Gorčina i štampanje knjige), dok druga i treća nagrada iznose 250 i 150 eura. Rukopise možete slati do 1. jula na e-mail adresu [email protected].

Od 27. do 29. jula u Stocu će biti održan Festival kulture "Slovo Gorčina", koji je uspostavljen 1971. godine u čast pjesnika Maka Dizdara. U sklopu festivala bit će organiziran niz književnih, muzičkih, dramskih i likovnih događanja, između ostalih i solistički koncert Miroslava Tadića, predstava dubrovačkog Kazališta Marina Držića "Orfej sluša radio" autorice Pavlice Bajšić Brazzoduro i večer poezije ovogodišnjeg gosta-pjesnika Ota Tolnaia.

U sklopu Festivala "Slovo Gorčina" tradicionalno će biti dodijeljena nagrada "Mak Dizdar" za najbolju prvu neobjavljenu knjigu poezije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Novi program ovogodišnjeg festivala jeste Stolački ljetni univerzitet na kojem će učestvovati 10 studenata humanstičkih nauka iz Bosne i Hercegovine i regiona. Prvi put nakon 1991. godine programi festivala će biti održani unutar zidina srednjovjekovnog grada Vidoškog u centru Stoca.

Cilj organizatora "Slovo Gorčina" je održavanje kontinuiteta s gotovo pedesetogodišnjom tradicijom ovog festivala, uz nastojanje da on povrati nešto od izuzetno visokog statusa koji je uživao u prvih dvadeset godina svog postojanja, od 1971. do 1991. godine. Na ovaj način "Slovo Gorčina" nastoji realizirati viziju koju je Mak Dizdar spomenuo u jednom razgovoru iz 1970. godine: " …Stolac bi, prema mojoj zamisli, trebalo da bude domaćin Orfejevih dana, jer je ovo mediteransko područje, a priča o Orfeju i Euridiki je mediteranska. To bi bio skup eminentnih jugoslovenskih kulturnih radnika i književnika i to bi bila kulturno-turistička manifestacija…".

Od ove godine festivalom kulture "Slovo Gorčina" rukovodi novi Upravni odbor, kojeg čine Vesna Pirija, Semir Zekić, Adnan Žetica, Edim Šator i predsjednik Gorčin Dizdar, uz saradnju umjetničkog savjetnika Nenada Rizvanovića i grafičkog dizajnera Bora Dizdara.