Kultura
0

Festival "Kratkofil" 3. i 4. septembra

SRNA
Četvrti Međunarodni filmski festival "Kratkofil" ove godine biće održan 3. i 4. septembra, na Tvrđavi "Kastel" i u Narodnom pozorište RS u Banjoj Luci.

U dva dana biće prikazani filmovi nosioci priznanja na vodećim evropskim festivalima u prethodnoj i ovoj godini, a koje Banjalučani još nisu imali priliku da vide.

Ekskluzivitet ovogodišnjeg festivala je film banjalučkog režisera Daneta Komljena "Ja već jesam sve ono što želim da imam", koji je osvojio treće mjesto na Filmskom festivalu u Kanu, u konkurenciji "Sinefondasion". 

Organizatori festivala su saopštili da u okviru ovogodišnjeg Festivala neće biti takmičarskog programa, jer je "Kratkofil" trenutno u "kreativnoj pauzi", tokom koje će se raditi na realizaciji novog projekta. 

"Riječ je u užem profilisanju festivala u festival autorskog filma, gdje autorski film čini sadržaj vantakmičarskog programa, i zadržavanja kratke forme u takmičarskom dijelu festivala", navedeno je u saopštenju.

Međunarodni festival kratkog filma "Kratkofil" u Banjoj Luci nastao je 2007. godine i od tada je prikazao na stotine kratkih igranih, animiranih, dokumentarnih i eksperimetalnih filmova sa svih kontinenata.