Kultura
0

Festival kratke priče u Kikindi

FENA
Festival kratke priče "Kikinda short", jedini te vrste u Srbiji, bit će održan po treći put od 25. do 28. juna u Beogradu i Kikindi. Učešće je potvrdilo 30 autora iz devet zemalja, uključujući Veliku Britaniju kao specijalnog gosta.

Festival će biti održan u bašti beogradskog Studentskog kulturnog centra 25. i 26. juna i Narodne biblioteke "Jovan Popović" u Kikindi naredna dva dana, pod sloganom "Pričaj mi", a pored pisaca učestvovat će i prevodioci, urednici časopisa, kritičari i drugi koji mogu da pomognu afirmaciji kratke književne forme.

Među autorima koji će čitati svoje priče na trećem festivalu "Kikinda short" su i Martin Njanko, Ann Cottenn (Austrija), Damir Šabotić (BiH), Roman Simić, Goran BOgunović,Andrija Škare (Hrvatska), Gabor Virag (Mađarska), Agnieszka Klos, Joana Rozsak (Poljska), Svetlana Zuchova (Slovačka), Polona Glavan (Slovenija), Biljana Cucko, Bojan Babić, Zvonka Gazivoda i Marko Selić Marčelo (Srbija).

Zbog prošlogodišnjeg zahtjeva za čitanjem na bis, i ove godine na festival će doći Melina Kamerić iz BiH.

Kako za Fenu danas izjavila Melina Kamerić prošle godine bila je u u Beogradu i Kikindi na - Kikinda Short Short Story Festivalu.

"Otišla sam po preporuci Mike Buljević iz Bookse u Zagrebu. Na festivalu je iz BiH bila i Šejla Šehabović iz Tuzle. Manje više kao outsajder napravila sam potpunu pometnju u bašti SKC-a u Beogradu gdje me publika nakon što sam čitala peta po redu, te nakon tri sata čitanja ostalih učesnika, pozvala da na bis pročitam priču "Made in Yugoslavia". U Kikindi je reakcija publike bila slična, i moje učešće na Festivalu je rezultiralo time da je jedna od vodećih književnih zvijezda Srbije danas, Goran Petrović, i urednik časopisa "Povelja", objavio šest mojih priča i čak im posvetio i naslovnu stranu u tom broju.

Nedavno je i Vladimir Arsenić dao pozitivnu kritiku mog prošlogodišnjeg učešća na Festivalu, u časopisu "Vreme". Srđan Papić organizator Festivala je zato odlučio da me pozove i ove godine. Prošle godine je bilo zabavno. Nadam se da će tako biti i ove", rekla je MelinaKamerića autorica iz Sarajeva, koju je publika prošle godine na festivalu pričanja zvala na bis.