26. izdanje
0

Festival komedije "Smijeh je lijek" donosi bogat i zabavan program

D. J.
Foto: Press
Foto: Press
Za njega kažu da je najbolji lijek i najbolje sredstvo protiv problema u životu. Besplatan je, dostupan svima, uvijek i svugdje.

Smijeh je taj koji ne treba da bude samo odraz raspoloženja nego visoko učinkovit lijek i sredstvo za ostvarenje vlastite sreće i uspjeha. Humor je fenomen kojeg su mnogi pokušali da definišu, ali uglavnom bezuspješno. Gabrijel Laub u svojoj knjizi Umjetnost smijeha, u ovoj činjenici ne vidi neki veliki problem. "Ovo neznanje nije nikakva sramota...humor spada u one načelne stvari u životu koje ne mogu da se definišu".

Humor je snažan emocionalni lijek koji smanjuje stres, pomaže nam nositi se sa agresivnošću i ljutnjom. Humor nam pomaže i premostiti osjećaj samoće jer nas veže sa drugim ljudima. Smijeh mijenja ponašanje, osobe koje se puno smiju puno više komuniciraju, verbalno i neverbalno sa okolinom, a također povećava razinu energije u organizmu. Razmišljanje o čarobnim sastojcima koji imaju moć izazvati veselje je vjerojatno uzaludan pokušaj.

Sa sigurnošću znamo da smijeh potiče korisne hemijske spojeve u tijelu. Njegovi kratkoročni učinci mogu biti dramatični: oslobađa nas napetosti, povećava sposobnost pozitivnog razmišljanja i obnavlja zadovoljstvo.

JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, i ove godine organizovat će Festival komedije "Smijeh je lijek".

"Želja nam je da na ovim 26. susretima okupimo na jednom mjestu komedije iz BiH i regiona i podarimo našim sugrađanima smijeha koji nam je tako potreban u svakodnevnici u periodu od 13. do 17.11.2023.godine", poručuju organizatori.

Program ovogodišnjeg festivala:

13.11.2023.- "Žiranti" -Narodno pozorište Zenica

14.11.2023.- "Žene u crvenom" -Narodno pozorište Tuzla

15.11.2023.- "Tko je ovdje lud" -Kazalište Planet Art Zagreb

16.11.2023.- "Lijevo, desno, glumac" -Zijah Sokolović

17.11.2023.- "Sex i glad" -Tarik Filipović

Sve predstave počinju u 20 sati, a ulaznice po cijeni od 15 KM, mogu se nabaviti putem sistema kupikartu.ba.