5. decembra u BKC-u
27

Festival "Kao nekad pred Božić" je postao veoma bitna tradicija

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja "Kao nekad pred Božić 2012." ove će godine biti održan 5. decembra u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu

Ovogodišnje 13. festivalsko izdanje u organizaciji Udruge "Libertas" donijet će bogat folklorni i muzički program u izvedbi brojnih muzičara regiona.

Pred sarajevskom će publikom tako, između ostalih, nastupiti Tereza Kesovija, Krunoslav Kićo Slabinac, Duško Lokin, Rajko Dujmić, Sabahudin Kurt, grupa "Stijene", KUD-ovi "Humski glas" Neum i "Tamburica" Veli Mirovac, klapa "Castel Nouvo" Herceg Novi, plesna grupa B-Stars Mostar, te tamburaška grupa "Kristali".

Reditelj i scenograf Festivala Adnan Džindo ocijenio je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je Festival postao vrlo bitna tradicija za Sarajevo i BiH.

Naglasio je da je ovogodišnji program koncipiran u tri dijela - prikaz folklorne tradicije u BiH, revijalni dio s brojnim izvođačima gdje će dominirati repertoar duhovne muzike, te dio zabavnog karaktera.

"Ciljna grupa Festivala je najšireg uzrasta - od 18 do 70 godina, te će svako pronaći nešto za sebe. Prošle je godine koncert trajao tri sata, a ove će godine nešto kraće", kazao je on.

Također je nazvao velikim izazovom za svakog umjetnika da se ne ponavlja, te je tako scena i ove godine nešto drugačija, uz novi vizuelni identitet.

"Scena mora dočarati bajkovitost ovog praznika. Ona će ovaj put biti nešto drugačija, te neće biti jaslica, već je ove godine to prikaz unutrašnjosti nekog bajkovitog dvorca, a puno će biti i igre sa svjetlom", najavio je on.

Da ove godine nije bilo lako organizirati koncert i dovesti brojne izvođače naglasila je predstavnica Udruge "Libertas" Vera Šahić, ističući da Festival predstavlja lijepo, toplo druženje koje okuplja ljude što Božić upravo tako doživljavaju.

V.d. direktora BKC-a Rijad Herić smatra da je ovom kulturnom centru iznimna čast već tradicionalno ugostiti brojne izvođače iz regije, izrazivši nadu da će dvorana biti puna do posljednjeg mjesta kao i prethodnih godina.

Prodaja ulaznica po cijeni od 12 KM počela je 26. novembra.