Kultura
1

Festival horova "Zlatna vila" 11. i 12. maja u Prijedoru

SRNA
Prijedor
Prijedor
Na Međunarodnom festivalu horova "Zlatna vila" 11. i 12. maja u Prijedoru nastupiće devet horova iz pet zemalja bivše Jugoslavije i Ukrajine, potvrđeno je nakon završne sjednice Organizacionog odbora koja je danas održana u Prijedoru.

Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić rekao je da je ovo prestižna manifestacija koja je već postala tradicionalna u gradu koji tradiciju horskog pjevanja ima još od 1885. godine.

"Interesantno je da ne možemo obezbijediti dovoljno mjesta koliki je interes za učešće na ovom festivalu, što govori da Prijedor razumije ovaj muzički izraz i da njeguje ovu tradiciju i da je do sada bio dobar domaćin svim učesnicima festivala", naglasio je Pavić.

Prijedorskoj publici horovi će se predstaviti u dvije festivalske večeri. Riječ je o renomiranim horskim pjevačima kao što su "Prvo beogradsko pevačko društvo" i Akademski hor "Obilić" iz Beograda, Gradski zbor "Brodosplit" iz Splita, Hor "Elegija" iz Ukrajine, Hor "Sveti Stefan Dečanski" iz Novog Sada, Ženski hor Muzičke akademije sa Cetinja, Pjevački zbor "Josip Štolcer Slavenski" iz Čakovca, Mešani pevski zbor "Zarja" iz slovenačkog Šentvida, te Mješoviti hor "Una" iz Novog Grada. Prošlogodišnji pobjednik, domaći Hor Srpskog crkvenog-pjevačkog društva "Vila" nastupiće u revijalnom dijelu programa.

Prema propozicijama, horovi su obavezni da u dvadesetminutnom nastupu izvedu pet kompozicija pripremljenih za festival - djelo starog majstora, savremeno djelo iz 20. vijeka, djelo jednog srpskog i jednog domaćeg autora, kao i djelo po slobodnom izboru.

Najbolji prema mišljenju tročlanog stručnog žirija osvojiće plaketu "Zlatna vila" i glavnu novčanu nagradu od 5.000 KM, a predviđena je dodjela još pet posebnih priznanja - najbolje izvedbe savremenog, domaćeg i duhovnog žanra, te povelja za djela starog majstora, inovaciju i virtuoznost u interpretaciji, kao i Povelja-nagrada publike i novčani iznos od 1.500 KM.

Nastup horova ocjenjivaće stručni žiri u sastavu predsjednik Svetislav Božić , te Zlatan Sindičić i Milorad Kenjalović.
U pratećem programu 12. Festivala horova "Zlatna vila" predviđeno je održavanje tradicionalnog seminara za horovođe, odnosno nastavnike muzičke kulture. Organizator Festivala je opština Prijedor koja je za ovu manifestaciju budžetom predvidjela 50.000 KM.