Sarajevo
0

Festival ekološkog filma "Eko oko" kao nastavak "Sarajevske zime"

FENA
Ibrahim Spahić
Ibrahim Spahić
Projekcijom prvog bloka filmova i prigodnim obraćanjima zvaničnika sutra će u UNITIC-u početi Treći međunarodni festival ekološkog filma "Eko Oko", koji se do 7. marta realizira kao svojevrsni nastavak netom završenog Festivala "Sarajevska zima".

Festival donosi 20 dokumentarnih i igranih filmova iz BiH, Kanade, Egipta, Velike Britanije, Francuske, SAD-a, Španije, Irana te Švicarske, od kojih će se 17 naći u konkurenciji za nagrade - zlatnu, srebrnu i bronzanu pahuljicu.

Sva ostvarenja imaju za cilj podizanje svijesti ljudi o ugroženosti čovjekove okoline te potrebi njene hitne i permanentne brige i zaštite.

Predsjednik festivalskog žirija Slaviša Matić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije da većina filmova iz festivalskog repertoara postavlja ili odgovara na pitanje - šta sad?

"Nekoliko je filmova estetizirano, dok ih je većina angažirana u smislu traganja za odgovorom na aktuelne ekološke probleme. Nadam se da će svaki od njih biti nova ideja i impuls kako zaštititi čovjekovu okolinu", kazao je on.

Ataše za kulturu u Ambasadi SAD-a u BiH Ronald Hawkins predstavio je blok od tri dokumentarna filma američke produkcije koji s temom "Vjetar, voda i globalno zagrijavanje - kinematografsko istraživanje ekoloških tema" propituju neka od najaktuelnijih ekoloških problema današnjice.

"Klimatske promjene, obnovljiva energija i zagađenost voda tri su teme kojima se bave ovi filmovi. Američka ambasada prvi put učestvuje na ovom festivalu i veliko nam je zadovoljstvo ove godine biti njegov dio", istaknuo je Hawkins.

Blok američkih filmova na programu bit će 5. marta.

Reditelj Dino Kassalo na Festivalu će se u okviru sutrašnjeg programa, van konkurencije, predstaviti videoinstalacijom "Bosanski brdski konj" uz prateću izložbu. On je naglasio da je riječ o životinji koja je na tlu BiH pratila čovjeka kroz cijeli društveni razvoj te da bosanski brdski konj predstavlja svojevrstan bh. fenomen.

Direktor Festivala "Eko Oko" Ibrahim Spahić ustvrdio je da je riječ o akcionom Festivalu koji ima za cilj potaknuti drugačiju organizaciju života te prenijeti poruku da pojedinac može mnogo doprinijeti u zaštiti svoje okoline.

O nagradama za najbolja ostvarenja odlučivat će žiri u sastavu Slaviša Mašić (predsjednik) te članovi Vladimir Beus, Samir Đug, Tomislav Lukić, Nedžad Begović i Dino Kassalo.

Ulaz na projekcije je besplatan.

Festival, koji će biti otvoren u 18 sati, podržalo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma.