Kultura
134

Festival dječije umjetnosti početkom maja u Sarajevu

Klix.ba
Festival dječije umjetnosti (FEDU) održava se u Sarajevu od 2. do 8. maja na nekoliko lokacija - Trg Oslobođenja/Alija Izetbegović, Pozorište mladih, Centar za kulturu Sarajevo.

Festival dječije umjetnosti (FEDU) inače je prvi festival ove vrste u BiH i Regionu. Zamišljen je tako da bude spoj igre, edukacije, obrazovanja, prilika za afirmaciju knjige, književnosti uopće, teatra za djecu, muzike ali i ostalih vrijednosti koje iz toga proizilaze. U toku sedam dana trajanja festivala, kroz stalne dnevne aktivnosti, festivalski prostor bit će mjesto igre, druženja, učenja, promoviranja dramskog, literarnog i muzičkog stvaralaštva BiH i šire.

Festival je prilika afirmiranja umjetnosti i obrazovanja kroz igru i mnogobrojne programe, kao i prezentiranje novih dostignuća u oblasti teatra, lutkarstva, glume, muzike, interaktivnih znanja...

Posebnost ovog festivala leži u tome da je potpuno profesionaliziran i da je takmičarskog karaktera. Odabrano je osam predstava za djecu i mlade iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH, zatim šest muzičkih horova koji se natječu na izabranu autorsku kompoziciju, a raspisan je i konkurs za najbolju savremenu bajku na koju je pristiglo do sada više od trideset prijava kompetentnih književnih imena iz BiH.

Nagrade su novčanog karaktera i dodijelit će se na ceremoniji zatvaranja. Festival se održava pod pokroviteljstvom Općine Stari Grad i Vlade Kantona Sarajevo tj. Ministarstva kulture i sporta KS.

Svečano otvorenje predviđeno je za utorak, 3. maja u Narodnom pozorištu Sarajevo sa baletnom predstavom “Palčica”. Ulaz na sve programe je besplatan. Dodatne informacije potražite na www.fedu.ba