Kultura
0

Festival devete umjetnosti Stripiti Fest počinje u srijedu

Klix.ba
U Sarajevu se od 29. do 31. maja po drugi put održava festival devete umjetnosti Stripiti Fest 2013.

U nešto skromnijem izdanju, zajedno sa partnerima Goethe Institutom i fondacijom CURE, udruženje Drugi ugao predstavlja dvije gošće sa iznimno zanimljivim strip izričajem: Martinu Peters iz Njemačke i Sonju Gašperov iz Hrvatske.

Martina Peters je rođena 3.4.1985. godine u Dusselforfu, gdje još studira komunikacijski dizajn na Univerzitetu primijenjenih nauka. Od 2004. godine bilježi uspjehe na razvijajućoj njemačkoj manga sceni sa naslovima kao što su KAE, e-Motional, i trilogija Lilientod. Međunarodno je poznata po mangi Ten koju objavljuje besplatno na internetu na engleskom.

Sonja Gašperov je rođena 1982. godine u Splitu, gdje i danas živi i radi kao asistent na Umjetničkoj akademiji. Nakon prvih uspjeha kratkim stripovima na internetu, posljednje tri godine reda uspjeh za uspjehom. Nakon što je uvrštena u prvu antologiju ženskog stripa na ovim prostorima (Ženski strip na Balkanu, 2010), objavljuje dvije knjige u svom "Vučine" ciklusu: "Vučine" (2011) i "Vučine: Nasljednik" (2012). Do kraja godine će izaći i treća knjiga u ovom ciklusu, a prve kadrove iz tog stripa će predstaviti i na maloj izložbi u Sarajevu.

Festival se otvara u Goethe Institutu u Sarajevu gdje svi zainteresovani od 19.00 sati mogu poslušati prezentacije i učestvovati u diskusijama o temama: “Kultura stripa” Vahidina Preljevića, “Jezik stripova” Ismara Hačama i “Kako se rađaju moji stripovi” Martine Peters. Bit će upriličen i strip-forum sa Vahidinom Preljevićem, Emirom Pašanovićem, Martinom Peters, Sonjom Gašperov o temi “Žene u svijetu stripova”.

Goethe Institut će takođe predstaviti izložbu i knjigu stripova nastalih na radionicama sa mladim autorima koje je 2012. godine vodio Filip Andronik. Knjiga i izložba nose naziv “Bilo jednom u 21. stoljeću...”.

Druge večeri u 18.00 sati će biti otvorena šesta Izložbu bh. strip autora i autorica u Sarajevskom ratnom teatru, gdje će biti proglašeni proglasiti pobjednici ovogodišnjeg nagradnog konkursa “Parodija”. Na izložbi će učestvovati 27 autora sa 100 tabli stripa, od čega je preko 30 parodija. Izložba bh. stripa će trajati do 6. juna.

Treći i ujedno posljednji dan festivala obilježavaju otvaranje izložbe i razgovori sa Sonjom Gašperov u art kinu Kriterion. Ona će od 18.00 sati razgovarati o svojim stripovima i svima zainteresiranim dijeliti potpise na svoje knjige "Vučine".

Poslije Sonje, od 22.00 sata takođe u Kriterionu bit će održan i Stripiti Party uz Audio InFunktion, kojim će festival biti zatvoren. Svi koji vole stripove ili se samo vole oblačiti u neobične kostime su pozvani da dođu odjeveni u najdražeg strip junaka/junakinju.

Više informacija o aktivnostima za vrijeme festivala zainteresirani će moći pronaći na web stranici Udruženja www.drugiugao.org, na Facebook stranici ili putem e-maila na [email protected].