Kultura
0

Festival ''Dani Sarajeva u Beogradu''

FENA
U Beogradu se od 30. maja do 1. juna održava drugi festival ''Dani Sarajeva u Beogradu'' u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava.

Festival je prvi put organiziran 2007. s ciljem da obilježi 15 godina od početka opsade Sarajeva te podstakne razvoj komunikacije mladih iz Sarajeva i Beograda.

U toku tri dana festivala Beograđanima će se predstaviti umjetnici i građani Sarajeva, bit će prikazani filmovi sarajevskih i beogradskih umjetnika, performans kod Sebilj česme, gostovat će pozorišne predstave i bit će organizirana žurka sa sarajevskim i beogradskim DJ-evima, saopćeno je iz Inicijative mladih.

Festival će 30. maja otvoriti izložba fotografija "Sarajevo-očima Sarajlija i Beograđana" u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u Birčaninovoj 21, nakon čega će nastupiti sarajevski Dj-evi Oscilator Crew i beogradski Dj Ewox.

Drugi dan festivala počinje tribinom posvećenoj regionalnoj saradnji kao uvjet evropskih integracija i nivou postojeće saradnje između BiH i Srbije. U razgovoru bi trebali učestvovati predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, glavna i odgovorna urednica sedmičnjaka BH Dani Vildana Selimbegović, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Ugo Vlaisavljević, novinar Petar Luković, Staša Zajović iz organizacije Žene u crnom, potpredsjednica Naše stranke Maja Marjanović, glavni i odgovorni urednik projekta Buka Aleksandar Trifunović.

Nakon tribine bit će održana promocija knjige Nihada Kreševljakovića "2. maj" i prikazati film Nihada i Seada Kreševljakovića "Sjećaš li se Sarajeva".

U nastavku festivala bit će izveden performans kod Sebilj česme koju je grad Sarajevo poklonio gradu Beogradu, gdje je festival i otvoren 2007. godine.

Fondacija CURE, u saradnji sa Ženama u crnom, izvest će performans "„Bujrum, izvolite“, tokom kojeg će učesnice praviti i dijeliti hranu pripremljenu po receptima iz perioda opsade Sarajeva (1992.-1995.).

Na kaju dana bit će održana predstava Pozorišta mladih iz Sarajeva "Trg ratnika".

Treći dan festivala počinje interaktivnom tribinom o rodnom, kulturnom i političkom aktivizmu na Internetu. Na tribini će učestvovati predstavnici radiosarajevo.ba, gradjanskiprotest.ba, gsa.org.rs, slobodnakultura.org, biro.org i b92.net.

Festival se zatvara projekcijama filmova s prošlogodišnjeg Sarajevo film festivala, saopćeno je iz udruženja Inicijativa mladih za ljudska prava.

Festival su podržali BTD, QPSW i britanska ambasada u Sarajevu.