{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Festival bh. drame: "Kokoš" izmamila simpatije zeničke publike

11.5.2015. u 23:08
8
5
Festival bh. drame: "Kokoš" izmamila simpatije zeničke publike
8
U sklopu takmičarskog programa XIV Festivala bh. drame večeras je na daskama Bosanskog narodnog pozorišta odigrana predstava "Kokoš" u režiji Selme Spahić.
Predstava "Kokoš" nastala je kao dio trilogije Janje/Kokoš/Orao, u produkciji Internacionalnog teaterskog festivala MESS - Scene MESS, BITEF-a i ZeKaeM-a u partnerstvu sa Sarajvskim ratnim teatrom. Predstava "Kokoš" čija je autorica Selma Spahić, inspirisana je motivima iz romana "Velika bilježnica" autorice Agote Kristof te govori o bh. ratu, ali i svakom drugom u kojem se mijenjaju percepcije i ljestvice vrijednosti.

Predstava je izvedena na bini velike scene Bosanskog narodnog pozorišta, a u predstavi je uživao veliki broj posjetitelja. Prema riječima scenografkinje predstave, Mirne Ler, na glumačkim probama se iskristaliziraju najbolja scenografska rješenja te se otvaraju nove kreativne mogućnosti upotrebe i izgleda prostora i njegovih sredstava.

"U finalu smo došli do toga da bi najbolje bilo napraviti scenografiju takvom da otvara više značenja o sistemima preživljavanja i posljedicama rata na jednu od porodica“, rekla je Lerova te dodala da scenografija predstave asocira na zagušenje osnovne slobode, okupaciju, voajerizam, te filmski kadar dokumentovanja repetitivne historije.

Do sada su u sklopu takmičarskog programa XIV Festivala bh. drame izvedene predstave "'ajmo na fuka", "Balkanski rekvijem", "Ko je srušio Berlinski zid", a nakon predstave "Kokoš", još će biti odigrane "Skupština" (12. maj), "Feničanke, materijali" (13. maj), Natatorijum (14. maj), "Kad bi ovo bio film" (15. maj), te "Teferič" (16. maj).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: