{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Festival bh. drame: "Kokoš" izmamila simpatije zeničke publike

11.5.2015. u 23:08
8
5
Festival bh. drame: "Kokoš" izmamila simpatije zeničke publike
8
U sklopu takmičarskog programa XIV Festivala bh. drame večeras je na daskama Bosanskog narodnog pozorišta odigrana predstava "Kokoš" u režiji Selme Spahić.
Predstava "Kokoš" nastala je kao dio trilogije Janje/Kokoš/Orao, u produkciji Internacionalnog teaterskog festivala MESS - Scene MESS, BITEF-a i ZeKaeM-a u partnerstvu sa Sarajvskim ratnim teatrom. Predstava "Kokoš" čija je autorica Selma Spahić, inspirisana je motivima iz romana "Velika bilježnica" autorice Agote Kristof te govori o bh. ratu, ali i svakom drugom u kojem se mijenjaju percepcije i ljestvice vrijednosti.

Predstava je izvedena na bini velike scene Bosanskog narodnog pozorišta, a u predstavi je uživao veliki broj posjetitelja. Prema riječima scenografkinje predstave, Mirne Ler, na glumačkim probama se iskristaliziraju najbolja scenografska rješenja te se otvaraju nove kreativne mogućnosti upotrebe i izgleda prostora i njegovih sredstava.

"U finalu smo došli do toga da bi najbolje bilo napraviti scenografiju takvom da otvara više značenja o sistemima preživljavanja i posljedicama rata na jednu od porodica“, rekla je Lerova te dodala da scenografija predstave asocira na zagušenje osnovne slobode, okupaciju, voajerizam, te filmski kadar dokumentovanja repetitivne historije.

Do sada su u sklopu takmičarskog programa XIV Festivala bh. drame izvedene predstave "'ajmo na fuka", "Balkanski rekvijem", "Ko je srušio Berlinski zid", a nakon predstave "Kokoš", još će biti odigrane "Skupština" (12. maj), "Feničanke, materijali" (13. maj), Natatorijum (14. maj), "Kad bi ovo bio film" (15. maj), te "Teferič" (16. maj).

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: