Beograd
0

Festival "Beldocs 2010" - projekcija dokumentarca o Srebrenici i Kosovu

FENA
Drugog dana Međunarodnog festivala dokumentarnog filma - "Beldocs 2010" bit će prikazan film njemačke rediteljke srpskog porijekla Tamare Milošević "Samo da nisam ovdje" o životu u Srebrenici danas i ostvarenje Žarka Dragojevićha "Na granici" o životu u takozvanoj sigurnoj zoni razdvajanja s Kosovom i Metohijom.

" Samo da nisam ovdje" predstavlja snažnu ljudsku dramu i toplu emotivnu priču koja prati tri sudbine koje se odvijaju paraleleno 15 godina nakon završetka rata u BiH.

Osamnaestogodišnja Samira, vrativši se u Srebrenicu nakon završetka rata, pokušava da pronađe perspektivu u svom životu, Malkić, musliman i gradonačelnik Srebrenice, radije bi bio sportski menadžer, dok pravoslavni sveštenik Mitar gradi spomenik od svoje crkve.

U njihovim životnim pričama naslućuju se sjene nekadašnjeg rata i zločina koji se desio na tim prostorima.

Domaći film "Na granici" je slojevita dokumentarna priča o životu ljudi u ataru opštine Kuršumlija, na jugu Srbije, u takozvanoj sigurnoj zoni razdvajanja s Kosovom.

To je priča o izbjeglicama koje sanjaju svoja zavičajna ognjišta, o napuštenim selima u kojima niko više ne živi, njihovim nekadašnjim žiteljima, koji se povlače s "granice" dublje u teritoriju opštine, prema gradu, koji sam grca u tranzicionom siromaštvu i propadanju.

U regionalnoj selekciji bit će prikazani dokumentarci "Partizanski film" Igora Stoimenova, koji govori o autentičnom filmskom žanru nastalom kao odgovor na "vesterne", ispričan je kroz opuse dva reditelja - Veljka Bulajića i Hajrudina Krvavca, i film hrvatskog reditelja Nenada Puhovskog "Zajedno", u kome je predstavljeno pet iskrenih i dirljivih priča o ljubavi, čežnji i bjekstvu od usamljenosti.

U međunarodnoj selekciji, između ostalih, bit će prikazani filmovi "Mujezin" Sabastijana Brameshubera, u austrijsko-turskoj produkciji, "Mjesec u tebi" slovačke rediteljke Diane Fabianove i američki dokumentarac "Plesači mačkama" Harrisa Fishmana.

Film mladog austrijskog reditelja Barmeshubera o tradicionalnom takmičenju za najboljeg mujezina-pozivara na molitvu, predstavlja autentičan prikaz jedne snažne kulture, religije, tradicije.

Dokumentarac "Plesači s mačkama", rađen u vrhunskoj produkciji kompanije HBO, tragična je i dirljiva hronika troje ekscentričnih zabavljača, pionira u dresiranju tigrova, sagorjelih u međusobnoj posvećenosti.

"Mjesec u tebi" je edukativni dokumentarac o menstruaciji, koji je autorka uradila u formi televizijske reportaže, intervjuišući antropologe, psihijatre, ginekologe i pokušavajući da kroz pomalo slobodan humor i animacije razotkrije ovu, dugo vremena, tabu temu, koja zadire i u sferu muško-ženskih odnosa.

Ruska kinematografija bit će predstavljena dva filma: "Let u kosmos" Pavela Medvedeva, o naporima SAD-a, Rusije i Kine da slete na Mjesec i "Dionisije" Dmitrija Černecova - portret najvećeg ruskog ikonopisa i slikara fresaka iz 15. stoljeća, Dionisija Moskovskog.

U okviru profesionalnog programa "BeldoksPro", u Domu kulture Studentski grad, master klas održat će švicarski reditelj Christian Fray, javio je u srijedu Tanjug.