Kultura
0

Festival animiranog filma Banja Luka 2013 bez novčane nagrade

FENA
Šesto izdanje festivala animiranog filma u Banjoj Luci "Banjaluka 2013“ od 23. do 28. oktobra će, zbog minimalnih finansijskih sredstava, prvenstveno zbog skromne podrške festivalu od pokrovitelja Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske koje je konkursom dodijelilo 12.000 KM, biti održano u obliku jače revije filmova.

Prvi put ove godine festival neće dodijeliti ni novčanu nagradu za najbolji film festivala, bit će smanjen broj članova žirija festivala, a neće biti upriličena nijedna autorska retrospektiva.

"Brojni programi i svjetski poznati animatori su otkazani, dok će festivalu prisustvovati samo malobrojni regionalni animatori", saopćeno je danas iz ovog festivala.

U skladu s dosadašnjim konceptom festivala da predstavi jednu od velikih nacionalnih kinematografija animiranog filma, ove godine u fokusu festivala animiranog filma bit će japanska animacija, koja će se predstaviti s dva programa koja priređuje ASIFA Japan.

Kao gosti festivala u okviru predstavljanja japanske animacije bili su osigurani Koji Jamamura, najpoznatiji japanski animator i Sayoko Kinoshita, animator, osnivač i direktor jednog od najznačajnijih svjetskih festivala animiranog filma u Hirošimi.

Međutim, iako su bili dogovoreni još prije godinu dana, njihov dolazak je zbog teškog finansijskog stanja festivala morao biti otkazan, kao i dolazak kanadsko-holandskog animatora Pola Drizena, legende svjetske animcije.

Na festivalu će biti prikazano 150 filmova, od čega 66 u takmičarskim programima.

U pratećim programima bit će prikazani filmovi s dječijeg festivala u Varaždinu, dva bloka savremene poljske animacije koje priređuje poljski festival "Anima & Etida“, program "Erotika“ u filmova Zagrebačke škole animiranog filma, program ruske animacije i brazilski dugometražni animirani film "Una História de Amor e Fúria“, ovogodišnji dobitnik za najbolji dugometražni animirani film na najznačajnijem svjetskom festivalu animiranog filma u Anesiju.

Festival animiranog filma u Banjoj Luci je podržala Svjetska asocijacija za animirani film (ASIFA), ima partnerske odnose sa desetak evropskih festivala, a uključen je i u koaliciju CARTOON D'OR (Evropsko udruženje za animirani film), kao jedan od najznačajnijih evropskih festivala animiranog filma koji učestvuje u nominaciji animiranog filma za nagradu najznačajnijog evropskog animiranog filma, evropskog pandana američkom Oscaru.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a ukupni budžet festivala je 18.500 KM.