Kultura
0

Fesitval a-capella muzike u Beču

Sarajevo-x.com
Od 9. novembra do 9. decembra u Beču se održava festival a-capella muzike pod nazivom "Voice Mania". Mjesec dana u fokusu bečke muzičke scene bit će zvukovi raznih muzičkih instrumenata, tropmeta, saksofona i bubnjeva, zatim i razni zvukovi prirode – ali proizvedeni ljudskim glasom.

Scena a-capella muzike u Evropi još nije na istom nivou kao ona u SAD-u, ali od 90-ih godina proteklog stoljeća dotična muzička scena kao reakcija na tehno i elektronsku muziku dobiva sve više na značaju i popularnosti.

Tako festival a-capella muzike "Voice Mania“ u Beču ove godine obilježava svoju desetogodišnjicu postojanja, a okupit će 40 umjetnika iz 15 zemalja širom svijeta. Oni će od 9. novembra do 9. decembra 2007. svojim nevjerovatnim vokalnim mogućnostima pokazati, ne samo ljepotu prirodnog ljudskog glasa, nego da je on sposoban i za više od samog pjevanja; a bit će zastupljne sve vrste muzičkih žanrova: od salse do soula.

Zabavnu i "eksplozivnu“ večer otvorenja obećava grupa "Rockapella“ iz SAD-a sa mnogo groova i soula. Iste večeri nastupit će i engleska grupa "The Magnets“ – jedna od najboljih grupa na trenutnoj a-capella sceni, koja iza sebe već ima nastupe sa svjetskim zvijezdama poput Robbieja Williamsa i Geri Haliwell.

Izuzetno zanimljiv nastup publici će pružiti Belgijanac Bernard Massuir. On je svjetski virtuoz na veoma rijetkoj harmonici iz 20-ih godina proteklog stoljeća: harmonika je posebna po tome što se svira nogama, tj. nožnim prstima.

Brojne druge grupe će svojim nastupima obogatiti ovogodišnji bečki festival a-capella muzike.