Kultura
0

Ferhadija i Arnaudija pred novim udarom banjalučkih vlasti

Sarajevo-x.com
Zajednica udruženja građana Banjaluke koju uglavnom čine povratnici, energično se ovih dana usprotivila nacrtu regulacionog plana 'Jug 7', kojeg je predložila Skupština grada. Naime, regulacionim planom je predviđeno da se graditeljske cjeline dvije banjalučke džamije Ferhadije i Arnaudije naruše izgradnjom objekata koje bi im umanjile vrijednost kakvu imaju.

Piše: Asim Bešlija

Obje džamije nalaze se pod direktnom zaštitom države kao spomenici prve kategorije i to odlukama Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, dok je Ferhadija, kao svjetska baština, i pod zaštitom UNESCO-a, pod čijim se nadzorom i vrši njena obnova.

No, uprkos ovome, odbornici gradske skupštine Banjaluke su predložili da se tik uz Arnaudiju izgradi fiskulturna sala sa enormno velikom kvadraturom, te uz to i podzemne garaže. Uz sve ovo, odbornici su predložili da novi pješački prelaz u blizini Arnaudije, završava odmah pred vratima džamije.

Što se Ferhadije tiče, s obzirom da je okružuje nekoliko prometnih ulica i dosta objekata, predviđene su intervencije sa nekoliko strana. Izgradnja objekata od četiri i osam spratova, zatim izgradnja podzemne garaže, i to nakon što se poruše već postojeći niski objekti koji se svojim dimenzijama uklapaju u ambijent džamije.

Banjalučki dragulji

[SLIKA]5[/SLIKA]Kasim Mujčić, predsjednik medžlisa Islamske zajednice u Banjaluci kaže da se radi o dva dragulja arhitekture i podsjeća na odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika da se ove dvije cjeline ne smiju narušavati. To znaju kako vlasti RS, tako i one lokalne u Banjaluci.

'Poseban prigovor imamo na objekat koji se planira izgraditi također u blizini Ferhadije a posvećen je palim borcima. Planiran je svega 50 do 70 metara od džamije, iako u regulacionom planu nije bio naznačen. Zamišljeno je da se napravi spomenik toliko velik da će, prema našim procjenama, biti visok do 30 metara i praktično zaklanjati ovaj dio grada', naglašava Mujčić.

Realizacijom navedenih planova Ferhadija bi praktično bila okružena i izgubila bi na vrijednosti kojoj doprinosi i njeno jedinstveno okruženje. Stoga se očekuje da Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika bude 'glasnija' i podsjeti banjalučke vlasti na njihove obaveze spram ova dva spomenika.

I drugi spomenici na udaru

Mujčić kaže da je Islamska zajednica uvrijeđena i planovima da se na drugim lokacijama omalovaže vrijedni kulturno-historijski spomenici. Na primjer, na prostoru Suturlije je planirano da se baš na mjestu harema izgradi jedan kolektor, i to baš tamo gdje se i danas ukopavaju umrli. Zatim, u naselju Grab gdje se također nalazi jedan harem, planira se izgradnja prilaznog puta za zgradu od dva sprata, i to po samoj sredini harema.

Islamska zajednica ovdje je nemoćna, kaže Mujčić, jer u gradskoj Skupštini samo su predstavnici srpskog naroda dok Hrvati i Bošnjaci nemaju niti jednog već četiri godine. Ovo se ima zahvaliti banjalučkoj dijaspori koja ne glasa na izborima, tako da su vlastima otvorena vrata da realiziraju sve što su zacrtali.