Lektira na Univerzitetu
897

Feđa Štukan u Londonu promovisao svoju knjigu "Blank", prisustvovala i Olga Kurilenko

N. O.
Feđa Štukan i Olga Kurilenko na promocije knjige "Blank" u Londonu
Feđa Štukan i Olga Kurilenko na promocije knjige "Blank" u Londonu
Sinoć je u prepunoj sali "Profesor Stuart Hall" na Goldsmiths Univerzitetu u Londonu, održana promocija knjige "Blank" Feđe Štukana, koja je na ovom Univerzitetu zvanično uvrštena u lektiru 2020. godine.

Osim studenata i univerzitetskih profesora, događaju su prisustvovala i poznata lica iz svijeta umjetnosti i filma, kao što su Olga Kurilenko, Tarik Filipović, ali i diplomirani glumci ASU koji se trenutno nalaze na postdiplomskim studijima u Londonu: Staša Dukić, Iva Šimić, Harun Ćehović i drugi.

Uspješna ukrajinska glumica Olga Kurilenko i Štukan su ranije sarađivali na filmu "A Perfect Day" iz 2015. godine, a režirao ga je Fernando Leon de Aranoa.

Centar za proučavanje Balkana iz Londona organizirao je promociju knjige "Blank" u saradnji s Odsjekom za medije, komunikacije i kulturalne studije Goldsmiths i Institutom za kreativno i kulturno poduzetništvo.

Promocija knjige
Promocija knjige "Blank" u Londonu

Moderatorica događaja bila je Nada Zečević, predavačica historije Balkana i direktorica Centra za proučavanje Balkana, a u diskusiji su učestvovali i predavači s Univerziteta Goldsmiths - Vana Goblot i Aleksandar Brkić.

Štukan u romanu "Blank" govori o svom ratnom iskustvu i teškoj ovisnosti o heroinu s kojom se borio godinama, zatim i o aktivizmu, proslavljenim ulogama u Hollywoodu, kao i ispunjenju mladenačkog sna: letenja.

Roman od svog predstavljanja 2019. godine bilježi uspjehe u regiji, a nakon što je bio najprodavanija knjiga na Sajmu knjige u Istri, web stranica toplistaknjiga.hr navela je da je u mjesecu decembru prošle godine upravo roman "Blank" bio najprodavaniji u cijeloj Hrvatskoj.