Kultura
2

Faruk Šehić dobitnik nagrade Evropske unije za literaturu

Klix.ba
Faruk Šehić
Faruk Šehić
Udruženje izdavača i knjižara Bosne i Hercegovine saopćilo je imena dobitnika nagrade Evropske unije za literaturu za 2013. godinu, među kojima se našao i bh. književnik Faruk Šehić sa romanom "Knjiga o Uni".

Imena dobitnika predstavila je, na ceremoniji otvaranja Sajma knjige u Geteborgu, Androulla Vassilou, evropska komesarka za obrazovanje, kulturu, multilingvizam i mlade.

"Moje najtoplije čestitke idu svim ovogodišnjim pobjednicima. Ova nagrada privlači međunarodnu pažnju na fantastične nove autore i one u usponu, koji drugačije, van svoje domovine, ne bi bili prepoznati na način koju zaslužuju. To pomaže i autorima da dođu do nove publike. Naš cil je da čitaoce upoznamo sa velikim novim djelima evropske literature i pružimo im veći izbor. Dugoročno, to pomaže stvaranju jedinstvenog evropskog čitalaštva, sa gotovo pola milijarde potencijalnih čitalaca. Naš novi program finansiranja omogućit će nam bolju podršku u pokrivanju troškova prevođenja knjiga i osnaživanja kulturne različitosti", rekla je Vassiliou.

Osim Šehića, nagradu su dobili i Isabelle Wery (Belgija), Emilios Solomou (Kipar), Kristian Bang Foss (Danska), Meelis Friedenthal (Estonija), Lidija Dimkovska (FY Republika Makedonija), Katri Lipson (Finska), Marica Bodrožić (Njemačka), Tullio Forgiarini (Luksemburg), Iona Parvulescu (Rumunija), Gabriela Babnik (Slovenija) i Cristian Crusat (Španija).

Nagrade će autorima biti uručene na ceremoniji u Briselu 26. novembra.

Evropsku nagradu za literaturu ustanovili su EBF, FEP-FEE I EWC, a iznos od pet hiljada eura za svakog dobitnika je podrška prevođenju knjige na druge evropske jezike.

Šehića je za ovu nagradu nominovao bh. nacionalni žiri u sastavu: Amir Brka, Kristina Mrđa, Ljubica Ostojić, Zvonimir Radeljković i Ibrahim Spahić.

"Evropi trebaju priče i pripovjedači, zbog toga i postoji beskonačna potražnja za knjigama o vječitim temama. Pisci donose vitalne varnice u umovima i jezicima, a samo promjene održavaju kulturu živom. Zbog toga je zadovoljstvo slaviti nove književne glasove koji nas uvjeravaju da kultura nastavlja rasti i mijenjati se", izjavio je Pirjo Hiidenm, predsjednik Evropskog vijeća pisaca.