{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fahrenheit 9/11 u programu 10. SFF

S
Sarajevo-X
5.7.2004. u 16:02
0
0
Fahrenheit 9/11 u programu 10. SFF
0
Fahrenheit 9/11 u programu 10. SFF
Film kontraverznog američkog autora Michaela Moorea, dobitnika Zlatne palme na Kanskom festivalu, Farenheit 9/11 bit će prikazan tokom 10. Sarajevo Film Festivala.
Vjerovatno najpopularniji i najisplativiji dokumentarni film svih vremena - samo tokom prvog vikenda prikazivanja zaradio je 23 miliona dolara - Fahrenheit 9/11 donosi refleksije poslijednje četiri godine američke historije: Od izbora 2000 i napada na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra u Njujorku 2001, do potrage za oružjem masovnog uništenja i rata u Iraku.

Moore se fokusira na Georga W. Bush-a osuđujući njegovu politiku te preispitujući postupke po pitanju Iraka predstavljajući taj kao i rat protiv terorizma kampanjama baziranim na lažima te fabrikovanim podacima i dokazima.

Fahrenheit 9/11 je, uglavnom zbog kontraverze sa bojkotom distribucije od strane Disney-a te pobjede u Cannes-u, u epicentru filmske pažnje već nekoliko mjeseci a postoje realne šanse da tako i ostane. U americi, film je uspio podijeliti publiku na republikanski i demokratski dio zbog čega komentatori i kritičari tvrde da će se odraziti i na ishod slijedećih predsjedničkih izbora u SAD.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: