{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropske smjernice za saradnju lokalnih kulturnih institucija

F
19.9.2007. u 14:00
0
0
Evropske smjernice za saradnju lokalnih kulturnih institucija
0
Evropske smjernice za saradnju lokalnih kulturnih institucija
Međunarodna konferencija “Evropske smjernice za saradnju lokalnih kulturnih institucija – biblioteka, arhiva i muzeja” bit će održana 21. i 22. septembra u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.
Organizator konferencije je “Asocijacija informacijskih stručnjaka - biblotekara, arhivista i muzeologa” (BAM), a suorganizatori su Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića, Arhivističko udruženje BiH, ICOMBiH, NU BiH i Biblioteka grada Sarajeva.

Cilj održavanja konferenije je upoznati naše kulturne institucije o evropskim smjernicama u kojima se govori o nužnosti saradnje baštinskih institucija te primjeni novih tehnologija radi istraživanja, popularizacije i širenja informacija o kulturnoj i naučnoj baštini na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, kazala je na pres- konferenciji predsjednica Asocijacije BAM Amra Rešidbegović.

Konferencija bavit će se analizom kulturnih institucija u BiH i njihovim korištenjem najnovijih tehnologija i usluga, digitalizacijom i prezentacijom kulturne i naučne baštine, kulturnim turizmom – kao novim načinom prezentacije kulturne baštine i dobrim primjerima iz prakse baštinskih institucija iz BiH, regije i evropskih zemalja.

Konferenciju otvorit će dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu prof. dr Srebren Dizdar.

Učesnik konferencije bit će i Robert Davies iz Londona, koordinator većine evropskih projekata kao što su Pulman/Calimera, Evropska digitalna biblioteka i dr., koji će održati prezentaciju “Saradnja kulturnih institucija u cilju nacionalnog razvoja”.

Gosti su svjetski priznati stručnjaci iz digitalizacije kulturne baštine iz okruženja: dr. Mirna Willer iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice Zagreb, Breda Karun iz Narodne i univerzitetske knjižnice Ljubljana te Tamara Butigan iz Narodne biblioteke Srbije.

Organizacioni odbor konferencije pozvao je danas sve donosioce odluka u oblasti kulturne i naučne baštine BiH, vladine agencije i zavode na lokalnom i nacionalnom nivou da dođu na konferenciju i postanu partneri kulturnim institucijama, kako bi pomogli da primjenom novih tehnologija učine dostupom kulturnu baštinu BiH svim građanima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je Sarajevu potrebna nova koncertna dvorana?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: