Kultura
0

Evropske smjernice za saradnju lokalnih kulturnih institucija

FENA
Međunarodna konferencija “Evropske smjernice za saradnju lokalnih kulturnih institucija – biblioteka, arhiva i muzeja” bit će održana 21. i 22. septembra u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.

Organizator konferencije je “Asocijacija informacijskih stručnjaka - biblotekara, arhivista i muzeologa” (BAM), a suorganizatori su Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića, Arhivističko udruženje BiH, ICOMBiH, NU BiH i Biblioteka grada Sarajeva.

Cilj održavanja konferenije je upoznati naše kulturne institucije o evropskim smjernicama u kojima se govori o nužnosti saradnje baštinskih institucija te primjeni novih tehnologija radi istraživanja, popularizacije i širenja informacija o kulturnoj i naučnoj baštini na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, kazala je na pres- konferenciji predsjednica Asocijacije BAM Amra Rešidbegović.

Konferencija bavit će se analizom kulturnih institucija u BiH i njihovim korištenjem najnovijih tehnologija i usluga, digitalizacijom i prezentacijom kulturne i naučne baštine, kulturnim turizmom – kao novim načinom prezentacije kulturne baštine i dobrim primjerima iz prakse baštinskih institucija iz BiH, regije i evropskih zemalja.

Konferenciju otvorit će dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu prof. dr Srebren Dizdar.

Učesnik konferencije bit će i Robert Davies iz Londona, koordinator većine evropskih projekata kao što su Pulman/Calimera, Evropska digitalna biblioteka i dr., koji će održati prezentaciju “Saradnja kulturnih institucija u cilju nacionalnog razvoja”.

Gosti su svjetski priznati stručnjaci iz digitalizacije kulturne baštine iz okruženja: dr. Mirna Willer iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice Zagreb, Breda Karun iz Narodne i univerzitetske knjižnice Ljubljana te Tamara Butigan iz Narodne biblioteke Srbije.

Organizacioni odbor konferencije pozvao je danas sve donosioce odluka u oblasti kulturne i naučne baštine BiH, vladine agencije i zavode na lokalnom i nacionalnom nivou da dođu na konferenciju i postanu partneri kulturnim institucijama, kako bi pomogli da primjenom novih tehnologija učine dostupom kulturnu baštinu BiH svim građanima.