{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska unija pokazala interes za finansiranje muzeja Ars Aevi

F
20.5.2010. u 16:53
1
1
Evropska unija pokazala interes za finansiranje muzeja Ars Aevi
1
Evropska unija pokazala interes za finansiranje muzeja Ars Aevi
Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Denis Zvizdić, premijer KS-a Besim Mehmedić i ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Abid Jusić primili su u srijedu šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Dimitrisa Kourkulasa, generalnog direktora Muzeja Ars Aevi Envera Hadžiomerspahića i predsjednika Fondacije Ars Aevi Iliju Šimića povodom realizacije Projekta Ars Aevi, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.
S tim u vezi razgovarano je i o mogućnosti da finansiranje izgradnje Muzeja Ars Aevi preuzme Evropska unija.

Ambasador Dimitris Kourkoulas, koji od 24. maja prelazi na novu funkciju u sjedištu EU u Bruxellesu, potvrdio je svoju želju i interes da kao predstavnik Evropske unije podrži inicijativu o izgradnji Muzeja Ars Aevi. Naglasio je da se i sam krajem prošle godine uvjerio u vrijednost i značaj kolekcije Ars Aevi za Kanton Sarajevo, ali i državu Bosnu i Hercegovinu. Predstavnici Kantona Sarajevo su potvrdili spremnost da nastave podršku za realizaciju ovog značajanog projekta, posebno kada je u pitanju rješavanje imovinskopravnih odnosa, što je i jedan od najvažnijih preduvjeta za učešće Evropske unije u finansiranju njegove realizacije.

Na kraju sastanka, prisutni su se usaglasili, imajući u vidu da je idejni projekt izradio jedan od najznačajnijih svjetskih arhitekata Renzo Piano, da je važno da on bude koordinator i realizator izrade kompletne projektno-planske dokumentacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: