{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska promocija Sarajevo Film Festivala

S
30.9.2004. u 13:02
0
0
Evropska promocija Sarajevo Film Festivala
0
Evropska promocija Sarajevo Film Festivala
Nakon uspješnog završetka 10. jubilarnog Sarajevo Film Festivala direkcija nastavlja sa radom i pripremama za 11. Festival koji će se održati od 19. do 27. avgusta 2005. godine.
Potvrda uspješnog rada direkcije Festivala su i mnogobrojni pozivi direktora svijetski priznatih festivala. Tim povodom, direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra odazvao se pozivu direktora Venecijanskog Filmskog Festivala Marco Mullera, te posjetio Veneciju, ostvario kontakte i susreo se sa brojnim gostima ovog festivala.

Nakon posjete Veneciji, uslijedila je posjeta Holandskom Filmskom Festivalu na poziv direktorice festivala Doreen Boonekamp. Ovaj festival se po dvadeset četvrti put održava u Utrechtu od 22. septembra do 1 oktobra. Osim velikog broja popratnih događanja i projekcija flmova zapadne produkcije, festival nudi i pregled filmova iz jugoistočne Evrope, te radi na podsticanju njihove saradnje.

U okviru Filmskog Festivala u Utrechtu, djeluje i Binger institute osnovan 1996. godine u cilju poboljšanja kvalitete projekata i sposobnosti scenarista, reditelja i producenata pod vodstvom prominentnih filmskih preofesionalaca iz cijelog svijeta.

Ovom prilikom Binger institut u saradnji sa Screen International – vodećim evropskim filmskim magazinom, organizovao je javni intervju sa direktorom Sarajevo Film Festivala Mirsadom Purivatrom i Čedomirom Kolarom, producentom filmova: Oskarom nagrađenog - “Ničija zemlja”, Danisa Tanovića i nominiranog za Oskara - “Prije kiše” Milče Mančevskog. Razgovor je moderirao urednik međunarodnog izdanja Screen International, Patrick Fraiter, a tema razgovora bila je pojam i glavne karateristike filma na Balkanu čiji specifični filmski glas i jezik pomaže oformljavanju snažnog jedinstvenog međunarodnog identiteta. Sa posebnim zanimanjem se razgovaralo o Sarajevo Film Festivalu koji je uspjeo da okupi najbolje regionalne autore i promovira njihove filmove.

U ovoj diskusiji je učestvovalo više od sto predstavnika medija, filmskih profestionalaca kao i veliki broj gostiju Sarajevo Film Festivala, koji su potvrdili da je sarajevski festival, po sadržaju i kvalitetu, trenutno jedan od najznačajnijih i najzanimljivijih festivala u Evropi.
Predstavnici Binger instituta su izrazili želju da se od naredne godine aktivno uključe u rad CineLinka, koprodukcijskog marketa Sarajevo Film Festivala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: