{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU info centar obilježio Međunarodni dan maternjeg jezika

F
24.2.2015. u 22:02
9
4
EU info centar obilježio Međunarodni dan maternjeg jezika
9
U prostorijama EU info centra u Sarajevu večeras je upriličen orginalni umjetnički performans, povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika (21. februar).
Mlade glumice Alisa Čajić i Andrea Aković kroz plesni i muzički performans dočarale su djela renomiranih bosanskohercegovačkih pjesnika, Alekse Šantića, Maka Dizdara i Antuna Branka Šimića te na taj način prenijele jasnu poruku o važnosti obilježavanja dana maternjih jezika.

"Ovaj performans kroz ples, igru i sukob ega dočarava riječi velikih autora, šalje mudre poruke i opomene. Upravo nam tu poruku šalje veliki Mak Dizdar, a opomenu Antun Branko Šimić", izjavila je mlada glumica Alisa Čajić.

Cilj događaja bio je promovisanje i poticanje višejezičnosti, jezičke kulture, te vrijednosti jezika kao jedno od najvećih bogatstava čovječanstva, saopćeno je iz EU info centra.

Da bi se ukazalo na zaštitu i značaj jezičke raznolikosti i kulture Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu pri ujedinjenim narodima (UNESCO) je 1999. godine 21. februar proglasila Međunarodnim danom maternjeg jezika.

Okosnica kulturne raznolikosti Evropske unije jeste višejezičnost i poštivanje različitih kultura.

Od 01. jula 2013. godine EU ima 24 službena i radna jezika.

EU info centar je projekat koji finansira Evropska unija i ima za cilj povećanje razumijevanja bh. građana o EU, njenih institucijama, politikama i programima te o odnosima BiH i EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: