{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU i Grad Sarajevo podržali unapređenje muzejske ponude

F
25.7.2012. u 17:56
2
6
EU i Grad Sarajevo podržali unapređenje muzejske ponude
2
EU i Grad Sarajevo podržali unapređenje muzejske ponude
Muzeji i galerije koji učestvuju u finansiranom projektu EU "Sarajevo na raskršću svijeta" po prvi puta su se okupili u tri radne grupe unutar kojih su osmišljene aktivnosti na unapređenju predstavljanja fundusa kulturnih institucija, kao i za poboljšanje atraktivnosti kulturno-historijskih ruta i ponude muzeja i galerija.
Ponuda za posjetioce i turiste će biti modernizirana i unaprijeđena novim uslugama kroz produkciju audiopriča o kulturnim institucijama i predmetima u njihovim kolekcijama, virtualnim prezentacijama postavki putem web aplikacija, te izradom unikatnih suvenira.

Projekt "Sarajevo na raskršću svijeta" finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć, a sufinansiran je od strane Grada Sarajeva. Fondacija Mozaik je idejni tvorac i implementator projekta.

U okviru projekta su kreirane tri tematske kulturno-historijske rute koje uvezuju lokalitete baštine u gradu Sarajevu i promoviraju kulturni turizam, u cilju maksimizacije koristi za lokalni ekonomski razvoj grada.

Zemaljski muzej BiH, JU Muzej "Alija Izetbegović", Ars Aevi - Muzej savremene umjetnosti Sarajevo, Umjetnička galerija BiH, Bošnjački institut – Fondacija Adil Zulfikarpašić i Muzej Sarajeva sa svojih pet depadansa: Muzej Jevreja BiH, Muzej "Sarajevo 1878. – 1918"., Brusa bezistan, Despića kuća i Svrzina kuća zajednički su osmislili aktivnosti za poboljšanje atraktivnosti tri kulturno-historijske rute.

Kulturne institucije okupljene oko zajedničkih priča o koegzistenciji različitih kultura i religija u svakodnevnom životu grada Sarajeva kroz vijekove, te priče o umjetnosti i arhitekturi Sarajeva, provešće tri projekta u cilju upotrebe novih tehnologija i modernizacije, saopćio je Mozaik - Fondacija za razvoj zajednica .

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: