{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Etno-galerija "Duga" priredila radionicu Zmijanjskog veza

3.12.2014. u 22:18
60
5
Etno-galerija "Duga" priredila radionicu Zmijanjskog veza
60
Nekoliko dana nakon što je Zmijanjski vez uvršten na UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa, članovi Humanitarnog udruženja žena "Duga" održali su danas posebnu radionicu izrade ovoga veza.
"U našim radionicama Zmijanjski vez su učili učenici osnovnih i srednjih škola, žene, pa čak i muškarci. Značaj priznavanja ovog veza od UNESCO-a, kao organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu UN, dokaz je našeg postojanja na ovim terenima i to je naša autentična veza sa ovim podnebljem. Mi smo sačuvali to bogato znanje starih vezilja, a sada to moramo dalje nastaviti", istakla je predsjednica "Duge" Galija Marjanović.

Onda je dodala da je ovaj vez jedan od najstarijih na Balkanu, a da je najzastupljenija tehnika ovog veza krstaški vez ili pokrsnica.

"Ranije se vezao crnim, a sada najčešće tamnoplavim ili modrim koncem, na bijelom platnu. Odlikuje se usklađenošću pojedinih ornamenata koji su ukomponovani do perfekcije. Sada kada je Zmijanjski vez došao na listu UNESCO-a, podignut je na viši nivo, svijet će ga upoznati, a BiH će morati da njeguje i razvija vještinu njegovog vezenja. On se danas veze često, ali i nosi, najčešće kao motiv na nekim suvenirima, ali i kao dio odjevnih predmeta i kao takav zapravo predstavlja savršen poklon", najavljuje Regodićeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: