Nagrada "Midhat Begić"
0

Esejista Stevan Tontić odlikovan za "pokoravanje nalozima poezije"

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Književniku Stevanu Tontiću danas je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu uručena književna nagrada "Midhat Begić" za knjigu eseja "Po nalozima poezije".

Nagradu za studijski esej ustanovili su PEN Centar BiH i Novi Izraz, časopis za književnu i umjetničku kritiku. Prvi laureat ove bijenalne nagrade bio je Ivan Lovrenović, a žiri je jednoglasno odlučio da nagradu "Midhat Begić" ove godine dobije Stevan Tontić.

Knjiga "Po nalozima poezije", kako je istaknuto, djelo je izuzetnog predstavnika studijskog književnog eseja, savršeno usklađenog sa definicijom žanra kakav je kod nas teorijski zasnovao i sam izuzetno ilustrovao Midhat Begić.

Knjiga prikazuje lik našeg znamenitog pjesnika kao jednako uspješnog i nezaobilaznog esejiste. Pjesnik tumači poeziju drugih pjesnika, shvatajući je iznutra, iz dubina njihovog nadahnuća, uvijek se pokoravajući "nalozima poezije".

Tontić je našoj publici, prema riječima predsjednice žirija Hanife Kapidžić-Osmanagić, više poznat kao pjesnik kod koga se na veoma sretan način povezao pjesnički dar sa esejističkim.

Uz izraze zahvalnosti, Tontić je kazao da je polaskan odlukom kompetentnih ljudi iz svijeta književnosti da mu dodjele nagradu "Midhat Begić".

"Mene kao čitaoca Begićevih esejističkih radova nije impresioniralo samo njegovo veliko znanje, već i duboka predanost stvari o kojoj piše, istančan osjećaj za estetske kvalitete djela, odnjegovan književni izraz i stil kojim se odlikovao", kazao je Tontić.

Žiri je radio u sastavu: Hanifa Kapidžić-Osmanagić (predsjednica), te članovi žirija Dejan Đuričković, Željko Ivanković, Čedo Kisić i Juraj Martinović.

Nagrada Midhat Begić se sastoji od novčanog dijela i plakete nagrade, koju je izradio akademski slikar Mirza Ibrahimpašić.