Razgovor s povodom
37

Erol Čolaković Šehić: Ja sam "mrtvi" pitar čiji je klub Željo

Piše: J. Hadžiahmetović
Sarajlija Erol Čolaković Šehić, profesor, režiser, fotograf, scenarista, snimatelj i veliki umjetnik, u razgovoru za portal Klix.ba govori o svojim počecima, mnogobrojnim nagradama, sarajevskoj školi fotografije, ali i onome što će se tek desiti, ljetnoj školi fotografije u Počitelju, koja se održava od 1. do 8. i od 23. do 29. jula.

Svoje prve korake i fotografije Erol Čolaković Šehić napravio je uz svog dajdžu Osmana, osnivača laboratorija Bosna Filma, od kojeg je dobio i svoj prvi aparat Altex.

"On me uveo u prvi laboratorij, koji je nekada bio dio cjelokupnog kompleksa Bosna Filma, koji je, nažalost, izgorio na Ilidži. Tada mi se u nos uvukao taj miris fiksira i razvijača, uvedeš se u magiju latentne slike, slike koja nastaje iz ničega...", kaže Erol na početku našeg razgovora.

Od tada do danas mnogo toga se promijenilo. Kaže kako su došla neka nova vremena i tehnologije.

"Moja uzbuđenost zbog fotografije je jednaka kao kada sam počinjao tih nekih davnih '70-godina. U moje vrijeme imali smo mnogo više mogućnosti, jer su postojale fotosekcije u osnovnim školama. Ipak, moja prva ljubav je bila planinarenje, tako da sam ja, faktički, akademiju završio na planini, učeći na cvijeću, drveću, sjajnim sjenama...", sjeća se naš sagovornik te dodaje kako je on "mrtvi" pitar čiji je klub Željo, misleći na Planinarsko udruženje Željezničar.

Kaže kako je prvu fotografiju pasaža objavio u tadašnjem Oslobođenju. U to vrijeme počeo je raditi i svoj prvi film "Nokturno". Sve nakon toga, kaže, je jedna lijepa, još uvijek nedovršena priča.

"Prijatelji mi govore kako ne mogu vjerovati da, nakon svih iskustava, imam iskrenu dječačku iskru pravog zaljubljenika u fotografiju. Ovo što ja sada prezentiram je samo jedan segment rada", kaže Sarajlija koji danas živi u Ženevi, a prije toga bio je stanovnik Barselone i Brisela.

Početkom jula Erol organizuje ljetnu školu fotografije u Počitelju. Ovaj hercegovački grad je odabrao jer je on ishodišno mjesto umjetničkih kolonija.

"Počitelj je jedan brend, koji mora da se proširi na regiju, Evropu i svijet. Hercegovina je provansa i volio bih da samo prosvijetljeni ljudi idu tamo", kaže Erol.

Sretan je što u novijoj generaciji bh. fotografa postoji nekoliko vrhunskih zaljubljenika u posao kojim se bave.

"Jedan od njih je Damir Šagolj. Tu su i Almin Zrno, Zijah Gafić, Tarik Samarah... To je sjajna ekipa i da nema njih ne bi bilo ni ove škole", poručuje Erol.

U njegovoj bogatoj biografiji piše kako je bio student Pravnog fakulteta u Sarajevu, ali je diplomirao na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Kao stipendista jugoslavenskog fonda "Moša Pijade" obavio je specijalizaciju i usavršavanje na BBC-u, Kraljevskoj akademiji, Pinewood studiju i London Film Festivalu. U bogatoj karijeri dobio je mnogobrojne nagrade i priznanja.