MTM
0

Ermin Bravo nagrađen za najbolje glumačko ostvarenje

FENA
Ermin Bravo
Ermin Bravo
Ovogodišnju nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Gradskoj sceni "Toni Pehar" ove godine dobit će mostarski glumac Ermin Bravo, kazao je na konferenciji za novinare direktor Mostarskog teatra mladih (MTM) Sead Đulić.

Po njegovim riječima, Bravo će dobiti nagradu za ostvarene uloge u predstavama "Zvijer na mjesecu" i "Usamljeni zapad", koje su na poseban način obilježile 2009. godinu.

Kada je riječ o planovima za 2010. godinu, Đulić je kazao kako će MTM provesti sve aktivnosti kao i svake godine do sada, ali u nešto reduciranom obliku, zbog, kako je kazao, primjerenog vremena u kojem živimo.

U sklopu okvirnog repertoara koji ima devet naslova bit će odabrano nekoliko predstava, kao što su "Zovem se Rechel Corrie" čija će premijera biti izvedena u Srebrenici, "Rijeka čudovodnica", te predstava "Zečja rupa".

Po Đulićevim riječima, predstava "Zvijer na mjesecu" uvrštena je na program jednog od najvećih svjetskih festivala, koji se odražava u Kolumbiji, gdje će spomenuta predstava biti izvedena pet puta, a početkom aprila MTM će istu predstavu izvesti u Los Angelesu i u New Yorku.

Đulić je istaknuo kako je za realizaciju obimnog programa MTM-a potrebno oko 500 tisuća konvertibilnih maraka koje će predstavnici MTM-a morati osigurati kroz različite akcije budući da je Grad Mostar u 2010. godini planirao u tu svrhu izdvojiti samo 69 000 maraka.

Govoreći o 2009. godini Đulić je kazao kako je to bila jedna od najtežih od 74. godine, kad je osnovan MTM, te da je to bila godina borbe za egzistenciju i preživljavanje.

"Svi smo vjerovali u ideju koja se zove MTM i vjerujući u tu ideju radili smo i izveli 319 programa, koji uključuju predstave i druge sadržaje u Mostaru, BiH i inozemstvu", istaknuo je Đulić, dodavši kako je MTM na različitim festivalima osvojio 11 važnih nagrada te da je 2009. godine s dvije predstave sudjelovao na Međunarodnom teatarskom festivalu.

Po njegovim riječima, svi planovi i programi u 2009. godini realizirani su, doduše neki u reduciranom obliku, ali ni jedan sa smanjenom kvalitetom.