Kultura
0

Erik Moeller u Mediacentru, Sarajevo - 17.04.04.

Sarajevo-X
Erik Moeller (Berlin, Njemačka), novinar, aktivist i istraživač u polju online medija i free software pokreta, održat će u subotu, 17. aprila u Mediacentru Sarajevo predavanje/prezentaciju na temu: “Kako iskoristiti Internet medije: Weblogovi i Wiki kao generatori demokratije”.

Predavanje na engleskom jeziku počinje u 20:00h, ulaz je besplatan.

Iako još nisu postali masovnije prihvaćeni, Web logovi (Blogovi), kolaborativni magazini i Wiki uzdrmavaju dosadašnje shvatanje medija. Koji su sastojci uspješnog i efektivnog online izdavaštva; šta je to što tjera ljude da se, usprkos svježim perspektivama koje Internet pruža, konstantno vraćaju velikim i kompromitiranim medijskim sistemima u potrazi za informacijom, generalna su referenca ovog predavanja.

Moller će, prezentirajući pomenute online medijske prakse, prikazati i moguće operativne načine njihove upotrebe od strane malih grupa sa pristupom jeftinoj tehnologiji. Kritizirajući koncept copy-righta Moeller će kroz praktične primjere predstaviti Wiki kao kolekciju web site-ova koje bilo ko može editovati. Također, teorija i praksa free software pokreta bit će predstavljena kroz svoj kreativni otpor centraliziranoj info sferi i ideološki oblikovanim informacijama, a kroz pitanja:

  • Šta je copyleft?
  • Šta je Wiki i šta potrebno za uspostavu wiki-ja ili webloga?
  • Koji su najbitniji softverski paketi?
  • Kako funkcioniraju kolaborativni weblogovi?
  • Koliko je prodora još potrebno da Internet stvarno počne predstavljati konkurenciju tradicionalnim medijima?

U duhu slobodne razmjene informacija, ovo predavanje je zamišljeno kao interaktivno, to jest, bit će struktuirano i od pitanja i komentara prisutnih.

Moeller radi u polju medijske informatike kao aktivist, istraživač i novinar. Objavljivao je za Taz newspaper i Telepolis magazine. Vodi website www.infoanarchy.org gdje se bavi razvojem softverskih alata za zaštitu slobode govora. Urednik je njemačkog net magazina Der Humanist, kao i predavač na mnogim međunarodnim konferecijama poput www.opencultures.t0.or.at.

Njegovi interesi uključuju P2P sharing mreže, decentralizirane medije, alternativne forme online kolaboracije, file sharing i copyright.

Predavanje organiziraju UG Košnica i Mediacentar Sarajevo u sklopu programa 'Kultura novih medija', a uz podršku Office of Public Affairs ambasade SAD-a u Sarajevu te medijsku podršku www.sarajevo-x.com.