Kultura
0

Eric Vloeimans otvara Strange Fruits stage

Sarajevo-x.com
Eric Vloeimans
Eric Vloeimans
Holanđanin Eric Vloeimans, kojeg mnogi smatraju jednim od najboljih evropskih izvođača izvanrednog talenta, nastupit će u Pozorištu mladih 7. novembra čime će biti otvorena scena Strange Fruits ovogodišnjeg Jazz Festa.

Vloeimans je odavno stekao status odličnog trubača koji u potpunosti vlada svojim instrumentom, a posljednjih nekoliko godine veoma maštovito korisiti i elektroniku u najširem smislu te riječi.

U svojoj bogatoj karijeri nastupao je i snimao sa brojnim izuzetnim muzičarima kao što su John Taylor, Marc Johnson, Peter Erskine, Joey Baron, Nguyen Le. Vloeimans preferira izvoditi i snimati vlastitu muziku, ali isto tako nerijetko svira i najrazličitije kompozicije. U svom kompozitorskom radu ne prihvata stilska ograničenja, a njegove kompozicije zvuče svježe, kreativno i autentično.

U oktobru ove godine Eric se nalazi na svojoj prvoj američkoj turneji, nakon čega se vraća u Evropu i nastavlja seriju koncerta uključujući i koncert u Sarajevu. Koncert je dio programa Flying Dutchmen koji Jazz Fest organizira u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Nizozemske.

Na sarajevskom koncertu Vloeimans će predstaviti svoj projekat i bend Gatecrash sa kojim je objavio dva albuma koja su aklamativno prihvaćena kako od strane publike tako i kritike. Gatecrash uživa reputaciju jednog od značajnijih evropskih cross-over sastava koji uspješno kombinira jazz i pop, a na najbolji način predstavlja Erica Vloeimansa kao kompletnog autora i instrumentalistu. Njegovo sviranje podsjeća na najljepšu liriku, dok grupno muziciranje ansambla otkriva sklonost muzičara ka umjetničkom avanturizmu.

Muzički spektar ovog sastava se proteže od lounge muzike do brzih hard core ritmova zavodljivog raspoloženja sa nepravilnim ritmovima pod utjecajem Franka Zappe. Gatecrash na svojim nastupima doslovno oduševljava publiku. Koncert na ovogodišnjem Jazz Festu je rijetka prilika da se na sceni vidi jedan od uzbudljivijih sastava na evropskoj sceni danas i prava je poslastica za sve istinske ljubitelje muzike.