Kultura
0

Emocijama nabijen "Prtljag" Danisa Tanovića

FENA
Kratki film Danisa Tanovića "Prtljag" prikazan je novinarima.

"Prtljag" je priča o najbolnijem problemu postratne BiH. O problemu nestalih. Onih za čijima se tijelima još traga. Ujedno to je i priča o povjerenju, odgovornosti i ljudskosti pojedinca. Tanovićev film je nabijen emocijama, s glumom koja je tako upečatljiva da se na tren gledalac zapita da li su na platnu glumci ili pak ljudi koji su stvarni.

Amir (igra ga Boris Ler) koji duže vrijeme živi u Švedskoj dolazi u BiH da bi se pobrinuo za posmrtne ostatke roditelja. Međutim, oni koji su mu pokazani ne pripadaju njima. On odlazi u rodno mjesto i tu se sreće s (bivšim) prijateljem Dušanom (Rijad Gvozden).

Amir je sumnjičav prema nekadašnjem prijatelju, dok je Dušan na momente zbunjen, postiđen, uplašen ali ipak se odluči Amiru reći da zna ko zna gdje su ostaci njegovih roditelja.

Amir pronalazi čovjeka Miladina (Miralem Zubčević) koji mu traži novac da mu pokaže mjesto na kojem se nalaze njihove kosti.

Kad Amir pođe s Miladinom Dušan prevazilazi strahove i činjenicu da on i njegova porodica ostaju u tom mjestu nakon što Amir ode i kreće s njima. Amir pronalazi stvari i kosti roditelja.

Sakuplja ih kost po kost, sat, garderobu i onda vadi kofer iz kojeg će izbaciti stvari i staviti kosti i sve što je ostalo od njegovih. To je od tog trenutka sav njegov prtljag.

O svojoj ulozi mladi glumac Rijad Gvozden, koji je u potpunosti opravdao povjerenje reditelja i dočarao sve nijanse emocija potrebne za ovu ulogu kaže da se na lik Dušana gleda kao na lik nekog heroja jer je pomogao da Amir dođe do ostataka svojih roditelja.

"Mislim da bi svi koji mogu i znaju trebali pomoći da se pronađu tijela, ostaci onih koji su pobijeni", kaže Gvozden.

Film u kojem ni uloga od nekoliko sekundi nije mala opominje, kako kaže Tanović, da je najveći problem današnje BiH nepovjerenje među ljudima te činjenica da se o 10.000 nestalih ništa ne zna.

Za ideju o filmu Tanović je uzeo tri istinite priče.

Kako kaže film može više emotivno da dotakne čovjeka nego npr. vijest. A on je ako uzmemo u obzir da su prisutni plakali tokom projekcije to i uspio.

"Ako se nakon ovog filma pojavi jedan Dušan bit će dobro, a nadam se da će ih biti i više", rekao je Tanović.

Činjenica da je u BiH 10.000 nestalih za čiju se sudbinu ne zna težak je "prtljag" koji ova zemlja vuče za sobom. Prtljag koji onemogućava da se pođe dalje.

Zato su potrebni filmovi poput ovog Tanovićevog. Da opominju da je ljudski pomoći.

Svjetska premijera filma Danisa Tanovića bit će upriličena posljednje noći Festivala.

"Prtljag" je nastao u sklopu saradnje s Intesa Sanpaolo bankom i projektom perFiducia.